Osnovano Udruženje studenata u Goraždu – “Indeks”

12 aug
„ MI VOLIMO NAŠ GRAD, ŽELIMO SE POSLIJE STUDIJA VRATITI I UČESTVOVATI U RAZVOJU GORAŽDA“
Sve je naravno povezano i nije ništa slučajno. Nije tako slučajno ni to što je, četrdeset godina nakon što je prestao sa djelovanjem goraždanski zavičajni klub studenata / „ Gozaks“/ , danas osnovano novo Udruženje studenata u gradu na Drini. Zvaće se, simbolično i prigodno „Indeks“.
Već mjesecima grupa goraždanskih studenata razgovara o pokretanju asocijacije koja će ih okupiti u namjeri da kreiraju i realizuju aktivnosti usmjerene na poboljšanje visokoškolskog obrazovanja i statusa studenata iz Goražda, odnosno Bosansko podrinjskog kantona.
Koliko su bili ozbiljni i posvećeni u toj namjeri pokazali su i na osnivačkoj skupštini Udruženja. Uz poštovanje svih propisa koje sadrži aktuelni Zakon o udruženjima i fondacijama, ali i sa posebnim mladalačkim šarmom održali su osnivačku skupštinu koja će, kako su kazali, biti početak mnogo toga novog u životu i djelovanju studentske populacije iz Goražda.
Mnogo je razloga kojima smo se vodili u pripremi i realizovanju naše inicijative da osnujemo studentsko udruženje. Želimo najprije uspostaviti bazu podataka o svim studentima iz Goražda i Bosansko – podrinjskog kantona kako bismo znali sve podatke o njima i njihovom studiju. Naravno, sa željom da zajednički radimo na rješevanju svih pitanja koja se tiču našeg studiranja a ona su brojna. Kao i problemi sa kojima se suočavamo. Jednostavno, želimo kvalitetniji sistem visokog obrazovanja, bolje uslove studiranja i naravno – izglednije mogućnosti da nakon studija nađemo zaposlenje“ – kaže Arijana Ćamo koja je na osnivačkoj skupštini izabarana za predsjednicu udruženja.
“Danas je, za svakog studenta, praktično jako neizvjesna sudbina nakon završetka studija. To potvrđuje i broj svršenih studenata koji su na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje, neki veliki broj godina. A mi, iskreno želimo da se poslije studija vratimo u naš grad i učestvujemo u njegovom razvoju. Jer, mi volimo Goražde“ – poručuje Zerina Smajović koja je izabrana za sekretaricu udruženja.
Na osnivačkoj skupštini Udruženja studenata „ Indeks“ za njegovog potpredsjednika izabran je Haris Tutić, funkcije predsjednika i podpredsjednika Skupštine udruženja obavljaće Damir Deljo i Amila Crljenković.
Četiri su decenije između prestanka djelovanja jedne i nastanka nove studentske asocijacije u Goraždu. Šta ih povezuje? Osim iste potrebe da pomognu svim studentima, članovi novog udruženja imaju ono što je krasilo i nekadašnje studentske aktiviste – iskrenost, posvećenost i ljubav prema Goraždu.
Tako je to kada su mladi sa Drine u pitanju.
Sretno“ Indeksovci“!
Piše : Slavko Klisura
(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments