Oslobodite se stresa na ovih pet načina za manje od pet minuta

27 sep

Stres je u modernom društvu sve prisutniji, ali upravo zato je važno naučiti kako se nositi s njim.

Važno je priznati osjećaj i koristiti strategije suočavanja. U suprotnom, stres bi mogao postati kroničan, što može naštetiti vašem zdravlju i utjecati na vaše tijelo i fizički i psihički, kaže Melissa Dowd, licencirani bračni i obiteljski terapeut za Everyday Health.Sljedećih pet načina ili tehnika mogu vam pomoći da se oslobodite stresa u kratko vrijeme.

Duboko udahnite

Postoji veoma bliska veza između duha i tijela. Ali kada je vaše disanje mirno i odmjereno, i vaše tijelo se smiruje, kaže Michelle Dosset Dosset, docent medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), kada ste pod stresom, vaše disanje se može ubrzati, što podiže krvni pritisak i ubrzava otkucaje srca

Sjedite udobno u stolicu sa savijenim koljenima i opuštenim ramenima, glavom i vratom. Stavite jednu ruku na stomak, a drugu na grudi. Polako udahnite kroz nos tako da se stomak pomjeri prema vašoj ruci. Ruka na grudima ostaje što mirnija. Izdahnite, zategnite mišiće stomaka i pustite ih da padnu unutra dok izbacujete zrak kroz stisnute usne. Ruka na gornjem dijelu grudi ostaje što mirnija.Izađite u prirodu

Još jedno trenutno sredstvo za ublažavanje stresa je izlazak u prirodu ili bar samo izvan zatvorenog prozora.

Prirodno okruženje može automatski izazivati osjećaj zadovoljstva.Ljudi su obično očarani prirodom, a boravak u prirodi može vam odvratiti misli od svega što vas muči, tvrde iz Sveučilišta u Minnesoti.

Napravite popis

Puno obaveza (posebno ako postoji vremenski pritisak) ponekad može ljude gurnuti u spiralni stres i anksioznost. U tim situacijama može pomoći da zapišete sve što imate na umu, a zatim planirate obaviti najvažnije zadatke prvo, sugerira HelpGuide.org.

Može vam pomoći da odredite prioritete i usredotočite se na ono što je ispred vas, umjesto da se osjećate tjeskobno da će vam nešto promaknuti.Meditirajte

Meditacija može donijeti osjećaj smirenosti, mira i ravnoteže – što je posebno korisno u onim trenucima kada se osjećate sve samo ne smireno, prema Klinici Mayo.

Postoje razne aplikacije koje vam mogu pomoći u tome ukoliko ne znate kako bi započeli meditirati.

Anti-stres loptica

Još jedna tehnika za rješavanje stresa, koju predlaže Američki institut za stres, je igranje s lopticom za stres.

Stiskanje ove jednostavne igračke može pomoći u prekidanju stresnog toka misli.

Sve što vam odvlači pažnju i pomiče vaš fokus može vam donijeti olakšanje, kaže Alka Gupta, glavni medicinski službenik u Bluerock Careu u Washingtonu.

-jabuka.tv

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments