Osam jednostavnih navika za uspjeh koje možete početi primjenjivati odmah!

8 mar

Tradictionalno razmišljanje o uspjehu, i gledanje na njega kao na nešto što iziskuje mnogo truda, odricanja, motivacije i forsiranja nas samih da radimo čak i kada ne želimo ne samo da nije efikasno, već možda čak i štetno. Šta kada bismo vam rekli da možete postići vaše ciljeve sa malim, lakim navikama koje možete početi upražnjavati još sada?

Dobre vijesti su da – možete.

Kao ljudska bića, programirani smo da napredujemo kroz formaciju svakodnevnih navika. U ovom članku, pokazaćemo vam 15 lakih navika koje možete početi usvajati još danas da što prije ostvarite svoje ciljeve.

Zahvalnost

Prva, i vjerovatno najbitnija stavka na ovoj listi jeste zahvalnost. Stalno slušamo o zahvalnosti, ali nauka podržava da oni koji izraze zahvalnost se mogu više usredotočiti na ono što rade i brže prevladati izazove.  Ujutro napišite tri stvari na kojima ste zahvalni i započnite dan osnaženi i sa drugačijim emocionalnim tonom.

Vježbanje

Iako se tradicionalno uz vježbanje samo spominje dobro tijelo, zanemareno je koliko je tjelovježba dobra za naš mozak, naročito naše kognitivne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da vježbanje potiče neurogenezu (stvaranje novih nervnih ćelija), kao i da je krucijalno za razvijanje naše kreativnosti i motivacije.

Hobiji i kreativnost

U današnjem biznis svijetu preovladava takav mindset da se trebamo isključivo fokusirati na posao, spavati manje i raditi više, zanemarujući svaki drugi aspekt našeg života. To ne samo da je netačno, već i jako štetno po naše fizičko i mentalno zdravlje. Kada pronađemo hobi kroz koji možemo da iskažemo našu kreativnu stranu, tu kreativnost prenosimo i na naš profesionalni život. Samo 20 minuta dnevno će da stimuliše naše “kreativne mišiće” i pomoći nam da se osjećamo bolje i radimo efikasnije.

Vrijeme za fokus

Šta mislite – ko je produktivniji? Neko ko radi 80 sati sedmično, ili 55? Ako vam je odgovor ovo prvo, onda će vas iznenaditi činjenica da istraživanja sa Stanforda su pokazala da produktivnost opada nakon 40 sati sedmičnog rada, a gotovo u cjelosti nestaje nakon 55.  Drugim riječima, manje je više. Da vam fokusirani rad postane navika, započnite s 25-minutnim Pomodoro sesijama najmanje jednom dnevno i odatle izgradite svoju naviku vremena odvojenog za intenzivan, fokusiran rad.

Prisutnost

Pokazalo se da ptzv. Prisutnost (eng. Mindfulness) kroz meditaciju povećava mentalnu dobrobit i  jača kreativnost . Ljudi imaju tendenciju da prekomplikuju ovu ideju i kontaju da ako im misli previše lutaju da rade nešta pogrešno ili da jednostavno ne znaju kako da budu prisutni – što nije istina. Meditacija je jednostavna praksa. Provedite najmanje pet minuta svjesni daha, šutnje ili vođene meditacije, pa čak iako vam misli počnu lutati jednostavno ih ponovno preusmjerite na dah.

Vođenje dnevnika

Zapisivanje stvari u dnevnik ne samo da nam pomaže da jasnije zamislimo svoj dan, već pojačava naše usmjerenje na vlastite emocije i omogućava vam da prepoznate obrasce razmišljanja i ponašanja. Pisanje dnevnika možete raditi na različite načine:  za dekonstrukciju uspjeha, razumijevanje vlastitih teških emocija ili razmišljanje o našim svakodnevnim iskustvima. U svakom slučaju, to je odličan alat za samootkrivanje i razmišljanje. Neka vam bude navika da svakodnevno pišete dnevnik najmanje pet minuta razmišljajući o svom danu, postavljajući pitanja(Kako se danas osjećam? Kao želim da se osjećam? Ko danas želim da budem?) ili istražujući emocije.

Učite svakodnevno

Svako može imati visoki nivo stručnosti u gotovo bilo kojoj oblasti kroz učenje najmanje deset minuta dnevno. Zvuči ludo, zar ne? Zamislite to ovako: deset stranica čitanja dnevno iznosi u prosjeku 18 knjiga godišnje! Ako to radite tri godine, pročitali ste 54 knjige na jednu temu – više nego dovoljno da biste postali kvalificirani i traženi. Stalno učenje i obrazovanje je navika koju praktikuju mnogi uspješni ljudi. Postavite marker za učenje svaki dan – bilo deset stranica dnevno ili određeno vrijeme koje vam odgovara.

Proslavljajte pobjede

Često smo sebi najgori neprijatelji kada dođe do proslavljanja vlastitih uspjeha. Međutim, naći ćemo mnogo sreće u činjenici da odvojimo vremena da se fokusiramo na to koliko smo truda uložili u nešto, i da se taj trud isplatio. Na taj ćete se način usredotočiti na ono što funkcioniše, napredovati i naučiti ignorisati onaj glas u sebi koji vam govori da ne možete, ili da šta god uradite nije dovoljno.

/studomat.ba/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments