Online izvori za besplatno učenje francuskog jezika

17 okt

Ako ste, kao i ja, u potrazi za novim izvorima za učenje francuskog jezika, ovo je post za vas. O osnovnim besplatnim aplikacijama za učenje francuskog već sam pisala pa ću vam ovdje predložiti neke nove i malo drugačije izvore. U jednom od prošlih postova možete pročitati kako sam uopće počela učiti francuski i što mi je sve pomagalo.

1) TV5MONDE – aplikacija za učenje francuskog jezika

TV5MONDE međunarodna je tv postaja s programom na francuskom jeziku. Na njihovim je stranicama i inače moguće pronaći zanimljive sadržaje za učenje francuskog, ali sada imaju i mobilnu aplikaciju za učenje jezika.

Aplikacija je dostupna za Android i iPhone pametne telefone. Instalacija je vrlo jednostavna, a aplikacija vam prepušta biranje nivoa, odnosno birenje težine. Dostupni su nivoi od osnovnih A1 i A2 do zahtjevnijih, razgovornih B1 i B2. Sadržaj i testovi se mijenjaju ovisno o izabranom nivou.

U ovoj aplikaciji učite iz stvarnih vijesti, novinskih članaka ili tv reportaža. Možete izabrati teme koje vas više zanimaju te tako dodatno personalizirati svoje učenje. Pretražite vježbe prema temi (umjetnost, ekonomija, okoliš, povijest, politika, zdravlje i mnoge druge), izaberite između raznih kolekcija. Radite na poboljšanju određene vještine: slušanje, čitanje, skraćenice, gramatika itd. Iskoristite opcije za maksimalne rezultate.

Zašto preporučujem ovu aplikaciju?

Osim brojnih opcija za personalizaciju tečaja, ova aplikacija vas baca u vatru s francuskim kakav govore izvorni govornici. Prave vijesti, glazbeni spotovi, isječci iz tv emisija… Čut ćete izvorni izgovor, normalnom brzinom i učiti relevantan vokabular uz aktualne teme. Imat ćete uvid u ono što vam je potrebno za svakodnevnu komunikaciju.

2) Français avec Pierre – youtube tečaj francuskog jezika

Pierre i njegova žena Noemie vode youtube kanal za učenje francuskog jezika na francuskom jeziku. Ako ste na nivou gdje razumijete malo sporiji govorni francuski, apsolutno preporučujem njihove lekcije.

Nedavno su ipak pokrenuli youtube lekcije za srednji i napredni nivo znanja francuskog. Pretplatom na njihov mail newsletter možete dobiti i dodatne besplatne materijale. Ako ne volite primati takve mailove, slobodno pratite samo besplatne youtube lekcije.

Zašto preporučujem ovaj online tečaj francuskog?

Pierreov kanal pratim već dugo i volim njegov ležeran način objašnjavanja. Govori sporije nego to Francuzi rade u svakodnevnom govoru što mi je u početku olakšavalo razumijevanje. Ove nove lekcije imaju podnaslove na engleskom za one koji još ne vjeruju da će sve razumjeti na francuskom.

Ako ne želite plaćati online tečajeve ili privatne satove francuskog, ovo je odličan uvod u francuski od izvornog govornika i profesora francuskog. Davno sam se uključila i na njegovu mailing listu pa mogu potvrditi da i tim putem možete dobiti korisne informacije.

3) Coursera online tečajevi

Coursera je poznata stranica na kojoj se mogu naći online tečajevi ponatih međunarodnih sveučilišta. Teme o kojima možete učiti na Courseri su brojne i raznolike, a jedna od njih su i jezici.

Iako još nisam naišla na osnovni tečaj francuskog jezika, na Courseri je svako toliko otvoren tečaj Étudier en France: French Intermediate course B1-B2. Besplatan je, a sadrži vježbe pisanja, čitanja i slušanja. Tematski se fokusira na studentski život, upoznavanje, suživot s cimerima i učenje.

Usmjeren je prema onima s malo više predznanja, od razine B1, ali neka vas to ne obeshrabri. Tečaj služi učenju pa vam može samo koristiti.

Zašto preporučujem ovaj tečaj?

Tema koju obrađuje ovaj tečaj francuskog vrlo je bliska svim studentima. Ako planirate studirati u Francuskoj ili ići na studentsku razmjenu u zemlju francuskog govornog područja, ovaj će vas tečaj naučiti osnovama komunikacije za tu prigodu. Vježbe slušanja s izvornim govornicima ili intervjuima drugih studenata izvježbat će vaše uho za neposrednu komunikaciju.

4) FUN-MOOC online tečajevi

Sad kad ste upoznati s Courserom, dopustite da vam predstavim francusku Courseru. FUN-MOOC je stranica na kojoj se mogu naći razni edukativni tečajevi na francuskom jeziku. Idejni začetnik ovog portala je francusko Ministarstvo obrazovanja, što ga čini još privlačnijim. Teme o kojima možete učiti su raznolike, a tečajeve organiziraju francuske škole i sveučilišta.

Tečajevi koji će vam možda biti najzanimljiviji za početak su ipak besplatne lekcije francuskog jezika. Predlažem vam tečaj Raditi u Francuskoj – Travailler en France A2-B1. Namijenjen osobama od razine A2, upoznaje vas s vokabularom potrebnim za traženje posla i snalaženje na radu na francuskom.

FUN-MOOC ima i tri druga tečaja francuskog, od razine A1 do B1 pod nazivom: Živjeti u FrancuskojVivre en France A1 početnički je tečaj koji će vas naučiti osnovama komunikacije u Francuskoj.

Zašto ga preporučujem?

Sviđaju mi se vježbe koje nudi, kao i tema koju obrađuje. S obzirom na to da želim pronaći posao u Francuskoj, nastojim se što bolje pripremiti za ono što me očekuje. Tečajevi ovog tipa nešto su zahtjevniji od besplatnih aplikacija za učenje i savršeni su ako želite veći izazov. Ako smatrate da od Duolinga više nemate koristi, vrijeme je da prijeđete na tečajeve ovog tipa.

(Visited 127 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments