One se brane kada se osjete ugroženim: Kako prepoznati ujed zmije otrovnice i šta raditi u tom slučaju?

25 maj

U proleće zmije izlaze iz svojih skrovišta, zbog čega prilikom boravka napolju treba biti dodatno operezan. Evo šta prema mišljenju stručnjaka treba uraditi da do napada ne dođe, ali i kako prepoznati ujed otrovnice.

Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu. “U aprilu i maju, kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan”, rekla je za RTS dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu.

“Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim”, objasnila je dr Božić.

“Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku”.

Kaže da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi – neće pomoći.

Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica“Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam  je znak.”

-nationalgeographic.rs

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments