One Minute Economics: Ekonomija istraživanja svemira i putovanja

17 mar

Analizirali smo ekonomiju koja stoji iza mnogih stvari ovdje na One Minute Economics … pa zašto onda ne bi sigurno putovali?

Iskreno, razumijevanje ekonomije svemirskih putovanja će vam dati jedinstven uvid u možda # 1 industriju daleke budućnosti … s udaljenom budućnošću, međutim, to je operativna riječ.

Tokom dana hladnog rata, svemirski programi su privlačili tone resursa prvenstveno zbog činjenice da su takvi uspjesi bili vitalni iz propagandne perspektive.

Međutim, kako je vreme prolazilo, zemlje su postajale manje spremne da finansiraju skupe odjeljenja kao što je NASA … i govoreći o NASA-i i ekonomiji iza nje, vlada je izdvojila čak 4,41% federalnog budžeta u pravcu NASA-e još 1966. godine.

Danas to više nije slučaj i privatni sektor je bio ohrabren da uđe.

Na sreću, ima, ali to postavlja pitanje: kakva je ekonomija SpaceX-a Elona Muska, kompanije Blue Origin LLC Jeffa Bezosa ili Virgin Galactic-a?

Kao što ćete saznati, ciljevi kao što su kolonizacija / istraživanje Marsa koje spominju kompanije, kao što je SpaceX, zasad nisu dostupni iz finansijskih razloga.

Međutim, kako se ekonomija istraživanja svemira mijenja i kompanije poput SpaceX-a, Blue Origin-a ili Virgin Galactic-a dodaju različite izvore prihoda u mix (sve od svemirskog turizma do rudarstva asteroida) … koje se definitivno mogu promijeniti 🙂

Više o tome možete pogledati ovdje:

(Visited 31 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Hocu.ba praksa