Održan prvi seminar o međunarodnom programu “Eko-škole”

28 feb

Prvi info seminar o mogućnostima koje donosi najveći međunarodni licencirani program za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine pod nazivom „EKO-ŠKOLE“ održan je u Sarajevu (hotel Bosnia) u srijedu 27.02. Na seminaru su bili predstavnici prvog kruga zainteresiranih osnovnih škola iz pojedinih gradova, kao i predstavnici lokalnih vlasti i komunalnih preduzeća.

Program EKO-ŠKOLE pomaže da se obrazovanje za zaštitu životne sredine dodatno unaprijedi u pojedinim obrazovnim ustanovama (od vrtića, preko škola do univerziteta) u saradnji sa općinama/gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima, a sa ciljem odgajanja nove generacije mladih koji će biti ekološki osviješćeni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama.

Eko-škole imaju sistem nagrađivanja pojedinih obrazovnih ustanova, na način da škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okolinu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Metodologija je bazirana na sedam koraka koje pojedine obrazovne ustanove prema individualnom planu realiziraju uz pomoć ovoga programa.

Međunarodni program Eko-škole je razvila Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. god, a danas se provodi u više od 60 država svijeta i 50.000 obrazovnih ustanova. Od kraja 2018. godine BiH je dio ovog programa, a ovlašteni predstavnik Eko-škole za Bosnu i Hercegovinu je Inkubator društvenih inovacija MUNJA koji već 18 godina radi na osnaživanju mladih na prostoru cijele zemlje. Razvoj programa pomaže kompanija EKOPAK – prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažim otpadom. Partner za realizaciju programa u osnovnim školama u BiH je TETRAPAK.

Više informacija o programu Eko-škole možete naći na:

(Visited 285 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments