Od 18. marta kreću programi za zapošljavanje i start-upe u FBiH, izdvojeni višemilionski iznosi

9 mar

Federalni zavod za zapošljavanje organizovao je konferenciju za medije kojom je najavio početak nekoliko programa za zapošljavanje te su objasnili kada će konkursi biti raspisani.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je kako zavod uoči svakog konkursa organizuje konferenciju za medije na kojoj najavljuje program. Tim povodom, Lončar je govorila o datumu kada će novi konkurs biti raspisan.

“Znate da svake godine prije puštanja poziva održimo konferenciju kako bismo informisali ljude blagovremeno. Najavljujemo da 18. marta počinjemo s pozivima. Tri dana će trajati pozivi za sufinansiranje zapošljavanja. Od 20. pa do 22. marta trajat će pozivi za sufinansiranje samozapošljavanja. Iznos sredstava po programu zapošljavanja je 33 miliona KM, a po pitanju samozapošljavanja 15 miliona. Imamo još jedan poziv koji će biti za mjeru ‘Tražim poslodavca’. Raspisat će se konkurs krajem petog ili početkom šestog mjeseca i za to smo rezervisali 10 miliona KM”, rekla je Lončar.

Helena Lončar (Foto: T. S./Klix.ba)
Helena Lončar (Foto: T. S./Klix.ba)

Ukupno, za ove i slične programe je u budžetu za 2024. godinu izdvojeno 85 miliona KM.

“Ostala sredstva su raspoređena u šest programa, od kojih su tri dostupna već na našoj stranici. U procesu je mogućnost registracije na našu stranicu. Svi koji se planiraju javiti moraju biti registrovani. Registracija je otvorena do 8. marta do 16 sati. Nakon toga radimo posljednje pripreme kako bismo bili spremni za 18. mart”, poručila je Lončar.

Povodom početka programa oglasio se i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Adnan Delić (Foto: T. S./Klix.ba)

Adnan Delić (Foto: T. S./Klix.ba)

“Smatram da je ovo važna tema i da bi svi trebali biti tu. Programi zapošljavanja, posebno Federalnog zavoda, su nešto što je iznimno važno za sve nezaposlene, a posebno mlade koji izlaze iz sistema obrazovanja i koji žele karijeru planirati u Bosni i Hercegovini. Oni su jedini dokaz i način opstanka u ovoj državi kao i način razvoja ovog društva”, ističe Delić.

Na kraju, ministar je naglasio kako se nada da će se ovakvim projektima i pozivima smanjiti nezaposlenost.

“Znam da zavod ima dobru saradnju s poslodavcima i nadam se da ćemo zajedno kreirati programe i mjere koji će uposliti sve nezaposlene i smanjiti nezaposlenost te da nećemo razmišljati mnogo o uvozu radne snage”, zaključio je Adnan Delić.

 

-klix.ba

(Visited 19 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments