Novo djelo poznatog bh. umjetnika Mirze Morića u Parizu: Ptica mira” kreće na put oko svijeta

2 dec

Poznati bosanskohercegovački skulptor Mirza Morić sa dugogodišnjom adresom u Francuskoj, u Parizu je javnosti predstavio svoju skulpturu “Ptica mira”.

“Ptica mira” je krenula svoj put 9. novembra 1989. godine kao poruka mira koju je umjetnik postavio u formi crteža na Berlinskom zidu. Nakon pune 34 godine ponovo se pojavljuje u Parizu, sada kao skulptura.

“To je bio jako naporan rad, bijeli granit, a izraza skulpture je trajala skoro godinu dana”, istakao je Mirza Morić.

Obavijest za sve koji nemaju ACC tag: Uskoro nećete moći izaći na jednom naplatnom mjestu u BiH

Stvarati harmoniju među ljudima kroz kulturu i umjetnost” poruka je koju umjetnik na ovaj način šalje u svijet.

Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama, istakao je veliki značaj ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da će bh. državljanin postaviti svoju skulpturu na jednom od najvažnijih mjesta u Parizu i na taj način poslati poruku mira."Ptica mira": Bosanskohercegovački umjetnik Mirza Morić predstavlja skulpturu u Parizu08.11.23. 16:56

“Ptica mira”: Bosanskohercegovački umjetnik Mirza Morić predstavlja skulpturu u Parizu

Dodao je da je u realizaciju projekta uključena i Ambasada Bosne i Hecegovine u Francuskoj, Asocijacija pet miliona prijatelja BiH, prijatelji Mirze Morića kao i mnoge značajne ličnosti iz svijeta politike i kulture u Francuskoj.

Nakon Pariza “Ptica mira” nastavit će putovanje po drugim državama svijeta, a svoj put će na završiti u Bosni i Hercegovini kao trajna poruka mira.

mreza-mira.net

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments