Novi Netflixov dokumentarac prati osvajanje 14 najviših vrhova svijeta u samo 7 mjeseci

6 dec

Foto: Twitter

Novi Netflixov dokumentarni film “14 Peaks: Nothing is Impossible” (eng. “14 vrhova: Ništa nije nemoguće”) je priča o profesionalnom planinaru po imenu Nimsdai Purja i njegovom pokušaju da obori jedan od najtežih rekorda u planinarenju.

Planinar iz Nepala u dokumentarcu nastoji ostvariti cilj koji sigurno nije za one sa slabim srcem – penjanje na četrnaest najvećih svjetskih planinskih vrhova, od kojih je svaki visok preko 8.000 metara, u sedam meseci.

Prethodnom planinaru koji je uspio ostvariti ovaj rekord bilo je potrebno sedam godina, što dodatno pojašnjava o kakvom se poduhvatu radi.

Trenutno pozicioniran na šestom mjestu na Netflixovoj Top 10 listi, “14 Peaks: Nothing is Impossible”, je film koji ćete sigurno poželjeti pogledati ako želite dodatnu inspiraciju ili ako tražite ideju za sljedeću uzbudljivu avanturu.

Film, koji je režirao Torquil Jones, nije dobio ništa osim pozitivnih ocjena, uključujući skoro savršenu ocjenu publike od 94 posto na Rotten Tomatoesu. I sjajan prijem svakako ne prestaje tu jer većina kritika hvali film zbog njegovog prikaza nepokolebljivog ljudskog duha.

Naravno, postizanje ove misije u tako kratkom vremenu nije lagano jer ove planine ne samo da podrazumijevaju loše vrijeme koje bi moglo biti pogubno za hrabrog planinara, već zahtijevaju i funkcionalnu opremu koja radi na svakom koraku sigurnosti Purje.

Iznad svega, ova misija zahtijeva nepokolebljivu mentalnu snagu, onu gdje strahu nije mjesto.

Dok njegova supruga, Suchi Purja, šarmantno pokušava da objasni muževo prihvaćanje rizika i njegova bolesna majka naglašava lekcije o smrtnosti s kojom se svi suočavamo – dokumentarac otkriva hoće li Purja oboriti ovaj epski rekord ili će ovu ekspediciju morati sačuvati “za drugi život”.

/klix.ba/

 

(Visited 60 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments