Nove tehnologije i trendovi u poslovanju

11 dec

Inovacije i nove tehnologije dostupnije su nego ikad, jednako kao i svijest o njihovoj važnosti i primjeni u poslovanju. Kompanija PwC napravila je odlično istraživanje o osam novih tehnologija i trendova na koje bi trebalo obratiti pozornost želite li unaprijediti vlastito poslovanje: Tech breakthroughs megatrend. Umjetna inteligencija, proširena stvarnost, virtualna stvarnost… sve su to pojmovi kojima ćemo sve češće i prirodnije baratati u poslu ali i svakodnevnom životu.

Prema istraživanju PwC-a, čak 61% direktora tvrtki izjasnilo se kako su zabrinuti zbog brzine tehnoloških promjena u njihovoj industriji. Kad uzmemo u obzir kojom brzinom nove inovacije i tehnologije mijenjaju svijet oko nas, ne čudi da se mnogi trude držati u korak s novim dostignućima, s više ili manje uspjeha. Čini se kako formula uspješnosti, osim sreće, zahtijeva konstantno praćenje novih trendova kao i prepoznavanje prednosti njihove primjene u vlastiti posao.

Strategija integracije novih tehnologija i dostignuća

Tehnologije omogućavaju tvrtkama da svoj proizvod distribuiraju lakše, brže i uz sve manje troškove do sve većeg broja korisnika. Nekada su velike tvrtke bile vrlo trome u usvajanju novih tehnologija, ali novo doba je donijelo i nove poslovne trendove. Nakon što su male tvrtke prve postigle ogromnu zaradu, više nije postalo upitno kako je svaki posao danas neraskidivo vezan uz nova dostignuća u tehnologiji i znanosti.

Kompanije bi se trebale voditi idejom kako nove tehnologije iskoristiti u svrhu dobivanja prednosti nad konkurencijom. Tehnologija koju tvrtka odabere može biti i svojevrstan motor koji će ih lansirati na tržište koje inače ne bi mogla doseći. Kako uvođenje novih tehnologija u poslovanje može biti veliki trošak za tvrtku, jednako tako može biti i eliminator dosadašnjih troškova. Najbolji primjer su veliki telefonski troškovi koje je sada, uz pomoć nekih aplikacija, moguće svesti na najmanju moguću mjeru. Određivanje što će biti sljedeća nova zvijezda na nebu tehnoloških inovacija nije lak posao. Prema istraživanju PwC stručnjaka, treba obratiti pozornost na osam tehnologija koje ćemo ukratko predstaviti.

1. Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI)

Polako ali sigurno, umjetna inteligencija (AI) sazrijeva uz postizanje sve više uspjeha u rješavanju problema kao i interakcijama koje su sve jednostavnije i pametnije. Za ovu tehnologiju gotovo svi imamo iznimno visoka očekivanja. Prema posljednjem izvješću Narrative Sciencea, samo 38% upitanih tvrtki koristilo je umjetnu inteligenciju 2016. godine. 2018. godine taj se postotak povećava na čak 62%. Od umjetne inteligencije očekuje se da će revolucionarizirati način na koji tvrtke dobivaju informacije kao i njihovu interakciju s klijentima.

Narrative Science donosi još zanimljivih podataka o korištenju umjetne inteligencije u poslovanju:

 • 95% onih koji su naznačili da su vješti u korištenju velikih količina podataka za rješavanje poslovnih problema ili stvaranje uvida koriste tehnologiju umjetne inteligencije
 • 61% poduzeća s inovacijskom strategijom primjenjuje umjetnu inteligenciju za analizu svojih podataka u svrhu pronalaska prethodno propuštenih mogućnosti poput poboljšanja proizvodnog procesa ili novog izvora prihoda
 • 58% koristi prediktivnu analitiku
 • 38% vidi predviđanja o aktivnostima vezanim za strojeve, klijente ili poslovno zdravlje kao najvažniju korist rješenja koje nudi umjetna inteligencija
 • 27% smatra kako je automatizacija ručnih i ponavljajućih zadataka najvažnija korist umjetne inteligencije
 • 25% koristi za automatizirano pisano izvješćivanje i komunikaciju
 • 25% koristi prepoznavanje glasa i odgovor

2. Proširena stvarnost (Augmented reality – AR)

U prošlosti se puno nade polagalo u mogućnost stavljanja vizualnih podataka u naš prirodni, realni okoliš. Znanstvena fantastika bila je još jednom predvodnica u predviđanju budućnosti gdje će korisnici proširene stvarnosti sami nadograđivati, odnosno proširiti svoje trenutno okruženje vizualnim prikazom po vlastitom odabiru. Prvi pokušaji nisu imali velikog uspjeha pa je i entuzijazam za proširenu stvarnost nakratko splasnuo. Najbolji primjer za to su bile Google-ove naočale koje unatoč velikim očekivanjima, nisu postigle željenu primjenu u svakodnevnom životu i poslu. No 2015. godine Pokemon je pokrenuo svoju igru Pokemon Go koja je sve promijenila.

Business News Daily donosi izvrstan osvrt o predviđanju utjecaja proširene stvarnosti na poslovanje tvrtki u 2018. godini i zašto će ovo biti godina njene implementacije u mnoge kompanije. Kao jedan od zaključaka navode kako proširena stvarnost tek sada počinje napredovati zahvaljujući velikim naprecima u tehnologiji potrošača-korisnika, ulaganjima velikih tehnoloških tvrtki i sve šireg korištenja uređaja koji imaju podršku za AR. No unatoč tim povoljnim uvjetima, još uvijek postoje neki izazovi s kojima se tehnologija tek treba suočiti i potom i prevladati.

3. Blockchain

Kao trenutno jedna od najtraženijih novih tehnologija, blockchain tek počinje svoj utjecaj na poslovni svijet i jedna je od najvrućih tema rasprave, ne samo u poslovnom svijetu već i kod malih korisnika, entuzijasta kriptovaluta i svih ostalih željnih dobre zarade ili anonimnih transakcija. Blockchain je tehnologija koja bi mogla iz korijena promijeniti ne samo način poslovanja nego ekonomiju kakvu trenutno poznajemo. Takva pomalo zastrašujuća predviđanja opravdavaju strahove mnogih koji govore kako ne možemo predvidjeti posljedice praktične primjene u našoj svakodnevici, kakvi su rizici i koliko smo spremni na njih.

Profesori s Harvarda Marco Lansiti i Karim Lakhani, u svom članku “Istina o blockchainu” u Harvard Business Reviewu opisuju kako Blockchain nudi digitalno rješenje za upravljanje interakcijama između tvrtki, organizacija pa čak i zemalja. Njihova definicija blockchaina definira ga kao otvorenu i djeljivu vrstu knjige bilanci koja učinkovito bilježi transakcije između dviju strana, na provjerljiv i siguran način.

Ekonomski stručnjaci predviđaju kako krajnji potrošači vjerojatno niti neće biti u potpunosti svjesni korištenja ove tehnologije u budućnosti. Njezina uporaba u raznim aplikacijama i novim načinima plaćanja postaje sve prisutnija, a da korisnici pri tom ne razmišljaju o tome kao baratanju blockchain tehnologijom, već će njihovo iskustvo biti sigurna transakcija novca bez dodatne naknade.

4. Dronovi

Nakon vojne, stiglo je vrijeme sve šire uporabe dronova u komercijalne svrhe. Ove sve manje letjelice na daljinsko upravljanje još su u ranoj fazi kada govorimo o globalnom usvajanju i korištenju ove tehnologije. No ipak, ovi mali leteći roboti vrlo lako ruše prepreke u industriji koje su do sada bile nepremostive za mnoga nova dostignuća. S obzirom na sve manje troškove proizvodnje komercijalnih dronova, otvaraju se vrata nebrojenim mogućnostima iskoristivosti njihovih potencijala.

U sljedećih nekoliko godina očekuje se porast prodaje dronova u vrijednosti vrtoglavih 17 milijardi dolara. Dronovi dolaze u svim oblicima i veličinama, od malih i jeftinih do velikih quadcoptera s ugrađenim GPS uređajem, višestrukim kamerama i kontrolom u vlastitim rukama. Prodaja je prvenstveno usmjerena na hobiste i entuzijaste, ali tržište pokazuje veliki rast prodaje i sve veću potražnju za osobne i komercijalne svrhe.

5. Internet of Things (IoT) – Internet stvari

Internet stvari najjednostavnije možemo opisati kao mrežnu povezanost pametnih uređaja. Od pokretanja perilice za rublje putem aplikacije ili automobila kojim se upravlja izvan vozila do vrlo osjetljivih senzora koji se koriste u industriji, a sve povezano putem interneta u svrhu dijeljenja podataka. Puna prednost ove tehnologije može se ostvariti u slučaju kada velik broj uređaja ima mogućnost međusobne komunikacije. Ta prednost je za sad i mana zbog velikog broja uređaja na tržištu i razlika između proizvođača.

Pet predviđanja za budućnost IoT-a prema Network Worldu su sljedeća:

 • IoT će konvergirati s umjetnom inteligencijom i uzburkati vode Interneta i blockchain tehnologije
 • Sigurnost IoT tehnologije postat će prioritet u poslovanju
 • Sve će se više organizacija uključiti u sveobuhvatni pristup traženju rješenja
 • Gotovo svaka industrija bit će primorana mijenjati svoje standarde, arhitektonska rješenja te interni način rada i regulacije
 • IoT će pokrenuti nove vrijednosti i nove poslovne modele

6. Roboti

Već uvelike rašireni u industriji roboti su sve učinkovitiji, pouzdaniji i sve prisutniji u neindustrijskim okruženjima kao što su škole, bolnice ili skladišta. Voze se našim cestama, lete nam nad glavom i preuzimaju mnoge poslove koji su do nedavno bili nezamislivi bez ljudskog faktora. Iako još uvijek postoji strah od gubitka radnih mjesta, do sada je dokazano da roboti povećavaju produktivnost što rezultira povećanjem profita. Kako je povijest pokazala, to povećanje profita dovelo je do povećanja radnih mjesta u sektoru usluga, koji nije nimalo lako automatizirati.

Robotizacija proizvodnih i poslovnih procesa omogućuje tvrtkama automatizaciju širokog raspona dugotrajnih procesa, poput analize pritužbi korisnika, upisa pacijenata i još puno, puno toga. Uz pomoć robota, ljudi se mogu usredotočiti na zanimljivije i izazovnije dijelove posla koji obavljaju, što je do sada rezultiralo boljim angažmanom na strateškim zadacima i visokom kvalitetom krajnjih rezultata.

7. Virtualna stvarnost (VR)

Iako je do sada fokus razvoja virtualne stvarnosti bio na razvoju video igara, sve je više kompanija koje u virtualnoj stvarnosti vide potencijal u poslovnoj primjeni. Predviđa se da će poboljšati telekonferenciju pružanjem što realnijeg osjećaja na poslovnim sastancima. Primjena u učionicama trebala bi revolucionizirati način na koji učimo i doživljavamo svijet oko sebe. Odnos odjela ljudskih potencijala i zaposlenika bit će promijenjen, a velika su očekivanja uporabe virtualne stvarnosti u zdravstvu i ljudskom zdravlju općenito.

Jedan od najvećih igrača u polju razvoja virtualne stvarnosti je Kina. Samo 2017. Godine uložili su 15 milijuna dolara u njen razvoj, a ove godine će ta brojka biti veća. Heather Bellini iz Goldman Sachs Research-a predviđa da će virtualna ali i proširena stvarnost postati tržište vrijedno 80 milijardi dolara do 2025. godine, što je otprilike ukupna vrijednost tržišta stolnih računala danas. Drugi predviđaju čak i veće brojke za virtualnu stvarnost u poslovnom svijetu tako da se budućnost čini itekako virtualnom.

8. 3D printanje

3D tehnologija ispisa nije nešto novo, postoji još od 80-ih godina. Danas je 3D tisak izrastao u industriju vrijednu više od 6 milijardi dolara i sve je prisutniji u svim granama industrije. Kada govorimo o dizajnu i izradi prototipa, 3D printanje pokazuje svoje najveće prednosti – smanjenje vremena i troška potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda. 3D pisači korisni su kako kod velikih, tako i kod malih količina proizvodnje.

Učinkovito i ekonomično rješenje koje nudi ova tehnologija, promijeniti će industriju i način na koji proizvodimo stvari kao i materijale koje koristimo za proizvodnju. Napretkom 3D printing tehnologije, promijeniti će se i način na koji gledamo stvari. Na primjer, hrana, industrija proizvodnje hrane i njena dostupnost mogu se posve transformirati korištenjem 3D pisača. Još jednom sve podsjeća na neke popularne znanstveno-fantastične serije i filmove, ali nisu li ne tako davno i prijenosni bežični telefoni ili Internet za mnoge zvučali nemoguće?

-/ditdot.hr/

(Visited 165 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments