Nježno naprijed iz zone komfora

21 maj

NLP trenerica Lidija M. Rosati svoj princip djelovanja, rasta i napretka temelji na filozofiji „nježno naprijed“. Osvijestite snagu zone komfora – ona može biti naš ključni adut u ostvarenju želja i ciljeva

Već dulji niz godina njezino veličanstvo – zonu komfora – bije vrlo loš glas.
Čim je netko spomene, svi okrenu glavu, i to s dozom gađenja. Poneseni kolektivnom hipnozom i filozofijom Go Hard or Go Home (u slobodnom prijevodu: ili teško ili nikako), većina ljudi sebe dovodi do granice iznemoglosti i iscrpljenosti. Čak i kad ostvare cilj, nemaju snage iskreno mu se radovati jer ih ostvarenje istog stoji zdravlja, resursa, bliskih odnosa… U mnogim slučajevima, s ostvarenim ciljem povezuju puno boli i veoma malo zadovoljstva.

Zamislite da morate živjeti svoj život kao stalnu borbu, krećući se iz jedne poteškoće u drugu, da nikad nećete doživjeti radost, nikad vidjeti svjetlo na kraju tunela… Složit ćete se da takav život ne bi bio nimalo zabavan.

Zapravo, proveli biste veći dio života baveći se hitnim slučajevima i rješavajući raznorazne krizne situacije. Ovakav način života ne nudi puno prostora za radost. Stoga se, s vremena na vrijeme, isplati provesti vrijeme u zoni komfora i iskoristiti njen prostor za planiranje i sanjarenje te uživati u slobodi koju ta zona nudi.

Univerzum se širi, pa zašto ne bismo i mi

Zapamtite, i vaša zona udobnosti počela je kao nepoznata, morali ste raditi i zasukati rukave kako biste došli do nje i nije loše u njoj uživati – barem dok je ne prerastete ili dok vam ne dosadi.

Kad jednom osjetite da je postala previše skučena i tijesna, sami ćete i bez napora poželjeti iz nje izaći u potrazi za nečim većim i još komotnijim jer je naš kapacitet za ekspanzijom u izravnom srazmjeru s onom u Univerzumu.

Univerzum se širi, pa zašto ne bismo i mi. Što prije prihvatite ovaj stav i prigrlite zonu komfora kao odskočnu dasku za svoje snove, to će vam život biti laganiji, ugodniji i smisleniji. Jednostavno, bit ćete u tijeku i u skladu s onim što jeste. Bez laktanja i guranja. Čisti flow!

Imajte na umu još jednu važnu stavku: vaš mozak bolje radi kad ste opušteni i osjećate se sigurno. Strah je neprijatelj kreativnosti. Stres i prinuda čine da mozak radi po inerciji te se vraća u svoja default stanja i navike.

Temelji novog života

Dajte sebi malo prostora i mašti na volju pa se zapitajte na kakvom temelju želite graditi sljedeće desetljeće. Na onom koji je nestabilan jer je prepun straha, napora, anksioznosti i ega ili na temelju koji je čvrst jer je satkan od vaših najviših vrijednosti?

Ne podcjenjujte zonu udobnosti. Upoznajte se s njom i prigrlite je. Iz nje se puno toga može naučiti. Udobnost vam daje slobodu da razmišljate, planirate i djelujete kako valja – sa smislom i bez lutanja.

Naravno, postoje neke situacije koje od nas apsolutno zahtijevaju da ostavimo komfor, no te su situacije lako prepoznatljive. Uzmimo kao primjer koncept odugovlačenja: kako znate da odugovlačite i da je vrijeme za izlazak iz zone komfora i akciju?

Sigurna sam, kad je riječ o odugovlačenju, da osjećate nelagodu, letargiju, bavite se nevažnim stvarima i radite sve samo ne ono što zaista trebate raditi. Poanta je u prepoznavanju gdje se nalaze ili skrivaju granice vaše zone udobnosti, kako se zbog njih osjećate… Kad ih prepoznate, lako ćete na njih utjecati.

Četiri postulata filozofije #NježnoNaprijed

Dok se to ne dogodi, uživajte u komforu koji vaša zona nudi. Budite, stvarajte, živite lagano i znajte da su nježna pravila igre uvijek u trendu.
Uključite u svoj život četiri postulata filozofije #NježnoNaprijed koju redovito prakticiram:

  • Žurite polako, a kad je potrebno, usporite i povucite ručnu kočnicu
  • Budite blagi i nježni prema sebi (otpustite unutarnjeg kritičara i otvorite vrata unutarnjem mudracu koji umije oprostiti kad pogriješi i voljan je učiti iz pogrešaka) pojednostavite stvari
  • Uključite u svoj dnevni raspored 5 minuta tišine (dok pijete jutarnju kavu, dok se spremate za posao…).
  • Zamislite sebe na kraju 2020.! Oslobođeni, u svojoj punoj snazi, kako živite naj­iskreniju i najdublju verziju sebe!

Krenite ususret komforu i samo i uvijek #NježnoNaprijed!

/sensa.hr/

(Visited 117 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments