Nezaboravna rođendanska proslava u tri jednostavna koraka

11 jun

Budući da je rođendan zaista lep povod da okupite svoje najmilije, jasno je da ovakvu zgodu želite da obeležite tako da svi prisutni budu toplo dočekani i lepo ugošćeni, te da zajedno provedete vreme u dobrom raspoloženju. Iako su ovakva okupljanja po prirodi stvari veoma prijatna, njihovo organizovanje ponekad sobom nosi izvesnu dozu stresa. Sa ciljem da vam pomognemo u planiranju vašeg divnog dana, u tekstu koji sledi smo saželi osnovne stavke koje bi trebalo da imate na umu ovom prilikom u tri jednostavna koraka.

Prostor za slavlje

Odabir prostora za slavlje je prva od tri ključne stavke prilikom organizacije rođendana i on zavisi od broja zvanica koje ste planirali da pozovete na svoju proslavu, ali i od tipa zabave koju želite da organizujete. Jasno je da će žurka sa mnogo plesa i aktivnosti zahtevati malo širi prostor, dok ćete za okupljanje sa fokusom na posluženju i dobrom rasporedu mesta za sedenje imati skromnije potrebe po ovom pitanju. Ukoliko je dan vašeg rođendana u toku toplijih meseci, možete se odlučiti za proslavu na otvorenom, koju zvanice gotovo uvek dobro pozdravljaju. U slučaju da se odlučite za letnju žurku pod vedrim nebom, pobrinite se da imate alternativu za slučaj da vas iznenade vremenske nepogode. Rođendanske zabave za odrasle se ređe organizuju u zakupljenom prostoru no kada su u pitanju dečije proslave, budući da je na dečijim rođendanima bezbednost važna stavka, kao i nered do kojeg dolazi usled živih dečijih igara. Ukoliko ste odlučili da zakupite prostor, svakako je prednost ove oduke činjenica da ćete nakon rođendana moći da se posvetite sabiranju utisaka i odmoru, umesto čišćenju i raspremanju. U slučaju da pravite življu zabavu većeg obima u okvirima vašeg doma, pokušajte da smanjite svoju listu obaveza u vezi sa njegovim opremanjem čašama, tanjirima i escajgom za jednokratnu upotrebu. Prostor možete dekorisati spram određene teme za koju ste se eventualno opredelili ili u stilu koji vam estetski najviše prija, ali je uglavnom najuspešniji minimalistički pristup uređenju, koji će omogućiti gostima da se slobodno kreću i uživaju u društvu.

Posluženje

Posluženje će imati značajan efekat na utiske koje će vaše zvanice poneti sa zabave i domaćini se po pravilu najviše brinu u vezi sa ovom stavkom. Posluženje za veći broj zvanica je zaista kompleksna stavka, budući da bi trebalo voditi računa o eventualnim restrikcijama u ishrani pojedinih gostiju u smislu alergija ili negovanja posebnih principa ishrane. S druge strane, neovisno o broju zvanica, posluženje samo po sebi zahteva mnogo vremena za pripremu i prilagođavanje različitim ukusima, a uvek uz pitanje da li vam je hrana zaista uspela. Ovo je razlog zbog kojeg već gotovo po pravilu za ovakve prilike poručujemo ketering, što nam pruža mogućnost da se posvetimo sebi i svojim zvanicama, znajući da je ovaj važan faktor uspešnosti naše zabave zbrinut od strane profesionalaca. Svaki dobar ketering servis će uzeti u obzir vaše sugestije i zahteve u vezi sa eventualnim specifičnostima pri izboru namirnica koje će koristiti za pripremu jela za vašu zabavu. Takođe, posluženje ćete se truditi da prilagodite prostoru i tipu proslave, te ako pravite mladalačku i živu žurku poslužite svojim gostima švedski sto ili se pobrinite da im hrana bude poslužena u stilu koji je specifičan za koktel proslave. Ukoliko niste planirali pun meni sa predjelom i glavnim jelom, kojem je potrebno da prilagodite mesta za sedenje i obedovanje, savet je da hrana bude jednostavna za konzumiranje, mahom u formi takozvanog finger-food-a, ali i lepo aranžirana, kao svojevrsni doprinos dekoraciji prostora.

Muzika

Muzika je osnovni vid animiranja gostiju i važna je za proslave iz prostog razloga što je ona pokretač atmosfere i pomoću nje se može upravljati tokom zabave. Muzika bi u toku proslave trebalo da se prilagođava etapama poput samog početka koji je namenjen međusobnom pozdravljaju zvanica, razgovorima i uopšte opuštanju za kasniju intenzivniju zabavu. Isto tako, u jeku proslave, muzika je po pravilu življa, a njen izbor zavisi od vašeg ukusa, kao i od dominantnog ukusa vaših zvanica. Ukoliko su vaši gosti pripadnici različiti generacija, najbolje bi bilo da birate evergreen hitove i na taj način učinite da svi mogu jednako da uživaju na plesnom podijumu. U zavisnosti od toga šta se vama lično više dopada i kakvu proslavu planirate, možete da se opredelite za živu muziku ili di-džeja, a takođe možete i prosto da sastavite plej-liste i sami se pozabavite ovim segmentom žurke. Karaoke su takođe odlična ideja, koja bi mogla dodatno doprineti veseloj atmosferi, a možete uzeti u obzir i brojne druge vidove animacije poput pinjate i limbo plesa.

Ukoliko je pred vama zadatak organizovanja rođendanske proslave, nemojte zaboravljati da je ovo vaš dan, kada bi trebalo da se lepo provedete u društvu najbližih. Vaše zvanice će zasigurno biti potpuno šarmirane dobro odabranom muzikom i ukusnom hranom, ali će najveći utisak na njih ostaviti vaša srdačnost i dobro raspoložeje. Srećan rođendan!

 

Napisao: Velibor Živkov

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments