Nekoliko zanimljivosti o Google Maps koje možda niste znali

8 maj

Google Maps je najpopularnija aplikacija za navigaciju sa milionima aktivnih korisnika. Sadrži opcije poput GPS navigacije u stvarnom vremenu i integracije sa rasporedom javnog prevoza, poput autobusa, vozova, trajekta i podzemne željeznice. Google je nedavno dodao i neke nove opcije.

Možeš se kretati u zatvorenom prostoru koristeći 3D mapu

Google je nedavno na Mapama predstavio novu opciju Indoor Live View koja u osnovi funkcioniše na isti način kao Street View za vanjske lokacije (poput ulica, zgrada ili raskrsnica), ali za dobro prometne zatvorene lokacije.

Kada si unutar aplikacije možeš da pređeš na Indoor Live View i tvoja 2D mapa će se pretvoriti u 3D i dobićeš uputstva koja će ti pomoći da se usmjeriš prema određenoj trgovini u tržnom centru, sali za prtljag na aerodromu ili određenoj autobuskoj ili željezničkoj stanici. Ideja je da se bolje snađeš na tim prepunim i škakljivim lokacijama.

Indoor Live View nije dostupan na svim aerodromima, tržnim centrima ili tranzitnim stanicama, zasad je Google predstavio tu opciju u odabranim gradovima, kao što su Chicago, Long Island, Los Angeles, Newark, San Francisco, San Jose i Seattle. Vjerujemo da će se ovakvo nešto pojaviti i u Evropi u skorije vrijeme.

Saznaj kakvo je vrijeme na tvom odredištu prije nego što stigneš tamo

Google je na Mape dodao dvije opcije koje pomažu ljudima da se bolje pripreme za lokaciju na koju dolaze. Prvo, tu je nova vremenska opcija gdje ćeš, nakon što postaviš lokaciju, moći brzo vidjeti trenutne i prognozirane temperature i vremenske prilike u tom području. Na ovaj način ćeš znati hoće li padati kiša ili će biti jako vruće prije nego što stigneš, i to bez otvaranja neke druge aplikacije.

Druga opcija radi istu stvar, ali za kvalitet vazduha. Nakon što postaviš lokaciju, moći ćeš brzo vidjeti koliko je vazduh u tom području zdrav (ili nezdrav).

Pronađi ekološke rute

Google Maps uvodi funkciju koja će te voditi (tokom vožnje) ekološkom rutom ili rutom s najmanjom količinom emisije ugljenika. Ova će funkcija biti uključena u zadanim postavkama (iako se ne očekuje da će je Google predstaviti na svim Androidima i iPhone telefonima do kraja ove godine) kao dio Google-ove velike inicijative za borbu protiv klimatskih promjena.

Naravno, ukoliko ti je bitno samo da stigneš što brže na odredište, imaćeš mogućnost da isključiš ovu funkciju.

Pronađi ekološke restorane

Ako želiš naručiti hranu ili izaći u restoran, ali želiš biti siguran/a da restoran kompostira, reciklira i proaktivno štiti okolinu, Google Maps je nedavno predstavio funkciju i za to. Kada tražiš restoran ili prodavnicu vidjećeš opciju Recycling – samo klik na biznis, about odjeljak i skrol na dole do Recycling)

Ako si ti objekat koji reciklira možeš da dodaš na svoj biznis nalog ovu opciju.

Nađi bolju stazu za bicikl

Poznato ti je kako skijaške planine imaju različite oznake staza zavisno od poteškoća? Google radi nešto slično sa biciklističkim stazama. Konkretno, nakon što uneseš rutu, Maps koristi vještačku inteligenciju kako bi pronašao onu najlakšu (u osnovi uzima u obzir ravnu ili strmu rutu).

Na ovaj način, ako nisi vješt biciklista ili možda prevoziš nešto krhko, možeš odabrati put s najmanje opasnosti.

/ultra.ba/

(Visited 71 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments