Nekoliko razloga zbog kojih bi trebali početi sa štednjom novca

10 maj

Ukoliko imate problema sa trošenjem novca, trošite i više nego što trebate, donosimo vam nekoliko razloga koji će sigurno promijeniti vaš način razmišljanja. Koliko ste puta potrošili novac na neke stvari koje vam u tom trenutku i nisu bile potrebne? Zbog toga, štednja novca je upravo ono što vam je potrebno!

1.Postanite finansijski neovisni

To može značiti mogućnost odmora kad god poželite, napuštanja posla, pokretanja vlastitog posla ili ulaganja u nečije pokretanje, pomaganja članovima porodice, preuzimanja manje plaćenog posla koji je više lično zadovoljavajuće nego finansijski korisno. Ono što će vam pomoći pri štednji jeste cilj koji sebi zacrtate, a to je upravo da budete finansijski neovisni. Zar nije lijepo imati ušteđevinu na koju se možete osloniti u bilo kojem periodu vašeg života?

2. Nepredviđeni troškovi

Sigurno vam se nekoliko puta znalo dogoditi da su se  baš taj dan pojavile neke neočekivane situacije, za koje vam je trebala određena svota novca. Možda u tom trenutku niste imali dovoljno, možda vam se milion situacija motalo po glavi. Zato je štednja novca idealna za ovakve situacije, jer uvijek ćete, bez obzira koliko situacija bila neočekivana, imati neki vid sigurunosti.

3. Kupite novo auto/kuću

Ovo je jedan od sigurnijih načina da svakodnevnom štednjom novca, osigurate sebi novu kuću, stan ili auto. Svakodnevno vam to ne predstavlja veliki novac, ali za par godina, njegova vrijednost će porasti. To je zapravo i jedan od osnovnih ciljeva štednje novca, da bi nakon par godina mogli uživati u plodovima svoje štednje.

4. Da imate bolji život

Malo je poznata činjenica da sreća može proizaći iz organizacije. Organiziranost vas neće usrećiti sama od sebe, ali sigurno može pomoći. Toliko je toga u vašoj budućnosti nad kojim nemate kontrolu, tako da odvajanje novca koji potrošite kad vam zatreba zapravo je organiziranje i preuzimanje kontrole nad vašom budućnošću i finansijskim poslovima. Uštede nemate što izgubiti – a samo sretniju budućnost možete dobiti.

Autorica članka: Ema Šećović

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments