Neki američki političari žele zabraniti TikTok

16 dec


Američki parlamentarni zastupnici ponovo predlažu zabranu TikToka, društvene mreže poznate po svojim kratkim viralnim videozapisima, navodeći kao razlog brigu za nacionalnu sigurnost.

To je najnoviji potez protiv kompanije koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDancea, piše BBC.

Prošli mjesec FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok za utjecaj na korisnike ili kako bi mogla kontrolirati njihovu elektroniku. Nekoliko američkih država zabranilo ga je na vladinim uređajima. Zakon ima male šanse. TikTok, koji ima više od 100 miliona korisnika u SAD-u, nazvao je tu mjeru politički motiviranom zabranom koja neće učiniti ništa za unaprjeđenje nacionalne sigurnosti SAD-a.

Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine, rekla je saradnica Centra za strateška i međunarodna istraživanja Caitlin Chin.

Ona ne misli da je skora nacionalna zabrana TikToka vjerojatna, napominjući da su zakonodavci sporo prilagođavali pravila o privatnosti podataka i moderiranju sadržaja u SAD-u unatoč široko rasprostranjenom mišljenju da su neke promjene neophodne.

Zasad se većina brige o TikToku i Kini temelji na potencijalu zloupotrebe, a ne dokazima da se takvo nešto radilo, dodala je. Pozivi da se zabrani TikTok pojavili su se i u zemljama poput Australije, dok ga je Tajvan nedavno odlučio zabraniti na javnim uređajima. Indija ga je blokirala još 2020. godine.

U SAD-u je TikTok pred dvije godine zamalo bio zabranjen nakon Trumpove odluke, ali tada su sudije blokirale tu odredbu i ona nije stupila na snagu. Na kraju ju je opozvao trenutni američki predsjednik Joe Biden.

Republikanski senator Marco Rubio, jedan od podupiratelja zakona, smatra da je odavno trebalo poduzeti određene mjere. Rekao je da će njegov zakon blokirati i zabraniti sve transakcije bilo koje društvene mreže koje se nalaze u Kini, Rusiji i “drugim stranim zemljama koje izazivaju brigu” ili pod njihovim utjecajem.

“Ovdje se ne radi o kreativnim videosnimkama – radi se o aplikaciji koja svaki dan prikuplja podatke o desecima miliona američke djece i odraslih”, rekao je.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments