Naučnici proučavali bliznakinje razdvojene u djetinjstvu – kako je to uticalo na razvoj njihove inteligencije?

14 maj

Kada je imala samo dvije godine, jedna od jednojajčanih bliznakinja izgubila se na pijaci u Južnoj Koreji. Roditelji su je godinama tražili, ali bezuspješno. Djevojčica je sticajem čudnih okolnosti data na usvajanje, a njena primarna porodica se u međuvremenu preselila u Sjedinjene Države. Mnogo godina kasnije, zahvaljujući DNK analizi, roditelji su našli svoju davno izgubljenu ćerku. Do ponovnog susreta je došlo 2020. godine, a ovaj splet nesrećnih i srećnih događaja dao je naučnicima priliku da ispitaju u kolikoj meri na razvoj inteligencije utiču vaspitanje i uslovi u kojima dijete raste.

Ranija istraživanja su sugerisala da je koeficijent inteligencije u 80 odsto slučajeva uslovljen nasljednim faktorom, kao i da jednojajčani blizanci dijele sličan koeficijent. Iako su bliznakinje imale mnogo sličnih osobina i fizičkih karakteristika, njihove kognitivne sposobnosti su se umnogome razlikovale. Naučnici su došli do zaključka da ta razlika iznosi čak 16 bodova.

Ovaj rezultat je naveo naučnike da revidiraju prethodna saznanja o uticaju gena na inteligenciju , kao i da nađu odgovor na pitanje: koliko je važno okruženje u kom odrastamo? “Primijetili smo jasne sličnosti u karakteru, nivou samopoštovanja, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. Ali smo uočili značajne razlike u rezultatima opšte inteligencije i neverbalne komunikacije”, navode naučnici u svom istraživanju.

Sestra koja je odrasla u Južnoj Koreji imala je viši nivo perceptivnog zaključivanja i brže je obrađivala podatke. Sa druge strane sestra koja je odrasla u Sjedinjenim Državama je tokom života imala potres mozga, stoga naučnici ne mogu da tvrde da li je to na neki način uticalo na rezultate testa.

Presudan faktor koji utiče na inteligenciju?

Naučnici smatraju da su na ove rezultate vjerovatno uticali i različiti uslovi u kojima su odrasle. Razlika se ne ogleda samo u zemljama, već i u tome da je sestra iz Južne Koreje odrasla u mirnijoj sredini sa mnogo više slobode u poređenju sa svojom bliznakinjom.

“Bliznakinje su odgajane u vrlo različitim sredinama, ne samo u različitim zemljama i kulturama”, naveli su naučnici. Bitno je istaći da studija potvrđuje veliku slčnost među jednojajčanim blizancima, čak i u uslovima kada su oni razdvojeni hiljadama kilometara. Obije su imale visoke nivoe samosvijesti i samopoštovanja. Naučnici zaključuju da su kulturne razlike očigledno imale ogroman uticaj u formiranju njihovih lčnosti. U prilog ovome govore činjenice da su Sjedinjene Države više koncentrisane na individualan pristup odgajanju, dok se za Južnu Koreju može reći da više vode računa o kolektivnoj dobrobiti.

Takođe se nadaju da će im razvoj medicine i sve pristupačnije DNK analize u narednim decenijama pomoći da otkriju više sličnih parova, koji će pristati da se testiraju, te da će im to omogućiti veći uzorak za analizu. “Važno je pronaći što više ovakvih slučajeva. Još uvijek nam nisu u potpunosti jasni mehanizmi putem kojih geni utiču na naše ponašanje”, zaključila je autorka studije, psihilog Nensi Segal sa Univerziteta u Kaliforniji.

 

 

nationalgeographic.rs

(Visited 23 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments