Naučnici otkrili vezu između maratonskog gledanja serija i filmova i – depresije

3 maj

Maratonsko gledanje, sve rašireniji fenomen, kojeg karakteriziraju gledatelji potpuno uronjeni u TV serije, često gledajući više epizoda zaredom.

Ovakvo ponašanje, iako se može činiti bezopasnim, moglo bi skrivati ​​složeniju stvarnost. Prema istraživanju koje su proveli Yoon Hi Sung, Eun Yeon Kang i Wei-Na Lee, čini se da je navika prekomjernog gledanja češća među ljudima koji se osjećaju usamljeno i depresivno.

Istraživači su intervjuisali 316 mladih osoba, tražeći od njih da ocijene svoje navike gledanja i emocionalno stanje. Rezultati su otkrili usku korelaciju između usamljenosti, depresije i sklonosti da se kod kuće zatvorite pred ekranom, koristeći TV serije kao sredstvo za bijeg od negativnih emocija.

Konkretno, istraživači su primijetili da su oni koji pokazuju manju sposobnost samokontrole skloniji prepustiti se iskušenju pijanog gledanja, čak i kada su svjesni da imaju druge odgovornosti za obavljanje.

Ovo se ponašanje može usporediti s patološkim ovisnostima, kao što je kompulzivno kockanje, što sugerira da prekomjerno gledanje može imati negativne posljedice na zdravlje i dobrobit onih koji su uključeni.

Stoga je važno pažljivo razmotriti svoje navike gledanja i pratiti svoje emocionalno stanje.

Ako binge watching postane oblik bijega od emocionalnih poteškoća ili izvor dodatnog stresa, možda ćete morati poduzeti korake da smanjite njegovu učestalost ili pronađete zdravije alternative za upravljanje stresom i usamljenošću.

studomat.ba

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments