Naučnici iz Tokija predstavili robota koji može oguliti bananu

10 apr

Naučnici Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura i Yasuo Kuniyoshi trenirali su robota koristeći proces “dubokog učenja imitacije”, u kojem su demonstrirali akciju guljenja banane stotine puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i replicira ih.

U ovom slučaju, uspjeh s bananama postignut je nakon više od 13 sati treninga.

Roboti u Japanu u tvornicama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posjetiteljima restorana, ali naučnici su sada predstavili robota koji je sposoban izvršiti delikatan zadatak guljenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća.

Iako je stroj s dvije ruke uspješan samo u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će strojevi obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kave.

Dok je još uvijek podvrgnuta dodatnim ispitivanjima, Kuniyoshi vjeruje da njegova metoda treninga robota može naučiti robote da rade različite jednostavne ljudske zadatke.

Nada se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, primjerice, u kutijama za ručak s pretincima ili tvornicama za preradu hrane koje uvelike ovise o ljudskom radu.

 

-index.hr

 

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments