National Geographic: Zaobiđite Dubrovnik i posjetite Bosnu i Hercegovinu

23 jan

Prema nedavnom istraživanju Prosper Insights & Analytics 2023. godine putovanja su se vratila s velikom brzinom, a rezervacije putovanja su se skoro popele na brojke prije Covida.

National Geographic ponudio je sedam alternativa za popularne svjetske destinacije krcate turistima, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina kao alternativa Dubrovniku koju opisuju kao “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru”.

Mnoge destinacije su se borile da upravljaju povećanim prilivom turista, a neke vlade su aktivno poduzele mjere da ograniče broj posjetitelja.

“Umjesto da budu dio problema, putnici mogu aktivno podržavati rješenja. Jedan od najlakših načina za zaštitu popularnih lokacija je ublažiti pritisak pretjeranog turizma, napustiti utabani put i odlučiti se za alternativne destinacije”, savjetuje National Geographic.

Turiste pozivaju da razmisle o sedam alternativnih omiljenih destinacijama širom svijeta za sljedeće putovanje.

“Preskočite Dubrovnik, probajte Bosnu i Hercegovinu”, poručuje National Geographic.

Pod pritiskom tri krivca za prekomjerni turizam — brodova za krstarenje, jeftinih letova i slave “Igre prijestolja”, ističu da je hrvatski primorski grad Dubrovnik prisiljen poduzeti mjere da ograniči broj dnevnih posjetitelja i zaštiti svoj UNESCO status.

Dok se Dubrovnik bavi problemima popularnosti, potencijalnim turistima poručuju da razmisle o istraživanju “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine”.

“Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje na obali, ona više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim planinarskim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od austrougarskih preko osmanskih do islama koji se ogledaju u arhitekturi, kuhinji, muzici i intrigantnom načinu života“, navodi National Geographic.

Među drugim alternativama popularnim destinacijama naveli su Ljubljanu kao zamjenu za Veneciju, Mozambik umjesto Andamanskog mora, Jordan umjesto Pacific Crest Traila, Yoho nacionalni park umjesto Banffa, Raja Ampat otoke umjesto Balija te Myvatn jezero umjesto Plave lagune.

 

-mreza-mira.net

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments