NASA odgodila svemirsku šetnju astronauta zbog opasnosti od svemirskog otpada

3 dec

Američka svemirska agencija NASA odgodila je svemirsku šetnju astronauta jer postoji zabrinutost zbog sigurnosne prijetnje koju predstavlja svemirski otpad.

NASA nije otkrila odakle svemirski otpad potiče, no jasno je da je njegova blizina dovoljan razlog za odgađanje svemirske šetnje. Rusija je prije dvije sedmice namjerno raznijela svoj satelit u orbiti, što je rezultiralo hiljadama opasnih fragmenta opasnih po Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA-ini astronauti Kayla Barron i Thomas Marshburn su već bili obukli svoja svemirska odijela u utorat te su bili spremni za izlazak iz stanice kako bi zamijenili antenu, no misija je odgođena. To bi bila peta svemirska šetnja za Marshburna i prva za Barron.

Agencija je saopćila da nije imala dovoljno vremena da procijeni rizik koji svemirski otpad predstavlja za astronaute pa je zbog toga najbolje rješenje bilo odgoditi svemirsku šetnju.

Ovo je drugi put u posljednje dvije sedmice da je svemirski otpad napravio problem i poremetio planove na ISS-u. Kontrolori sa Zemlje su 15. novembra probudili posadu i savjetovali da pronađe zaklon jer je Rusija obavila protivsatelitski test. Koristila je projektil kojim je uništila svoj satelit, a rezultat je 1.700 komada otpada koji se može pratiti te hiljade manjih komada čije je praćenje nemoguće. S obzirom na činjenicu da je satelit orbitirao relativno blizu ISS-a, otpad bi periodično mogao proći pored stanice.

Da li je šetnja odgođena upravo zbog ostataka ruskog satelita, još uvijek nije potvrđeno.

/klix.ba/

(Visited 21 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments