Napušteni aerodrom velik poput države koji će vas ostaviti bez teksta

10 okt

Majka svih aerodroma projektirana je tako da ulijeva strahopoštovanje, a danas napušteni prostor građanima služi kao izletište…

U značajnijim svjetskim gradovima gotovo je nemoguće pronaći neiskorišteni četvorni metar, ali na jugu gradskog centra Berlina zjapi prostor veličine otoka – pa čak i države. Prostor zračne luke od oko 3 četvorna kilometra veći je od Monaka.

Tempelhof je nekoć bio najveći aerodrom na svijetu, a bez obzira na sav taj prostor Berlinčani su se izborili da ostane netaknut. Umjesto zgrada i poslovnih prostora “majka svih aerodroma” je mjesto za piknik, rekreaciju, puštanje zmajeva i roštiljanje.

Obitelji s djecom, vježbači joge, hipsteri, rekreativci, turisti i svi oni koji se žele osjećati slobodnima dalje od gradske odlaze u Tempelhof. Urbani vrtlari ondje uzgajaju svoje bilje i povrće, povremeno se održavaju koncerti i izložbe, a spomenik prošlosti je i dom za tisuće izbjeglica koje žive u hangarima.

Igre gladi i Bourneova nadmoć samo su neki od filmova koji su se ondje snimali, a turistički vodiči zaljubljenicima u film nude i posebne ture nekadašnjom zračnom lukom.

Berlinčani su od početka 20. stoljeća na prostoru Tempelhofa uživali u najrazličitijim spektaklima. Orville Wright ondje je napravio osam krugova sa svojom letjelicom 1909. godine, a nekoliko dana ranije Ferdinand Von Zeppelin je predstavio svoj „zračni brod“ njemačkom caru Vilimu II., kao i publici od 300 tisuća ljudi.

S Tempelhofa su se na testni let otisnuli prvi zrakoplovi, jedno vrijeme je služio kao zatvor za zarobljenike iz Drugog svjetskog rata, a stanovnicima Zapadnog Berlina značio je komunikaciju sa svijetom tijekom Hladnog rata.

Nekadašnji simbol nacizma i moći počeo je nicati 1936. godine, a prema Hitlerovim planovima morao je biti veličine kakva priliči budućem glavnom gradu svijeta. Nacisti su ga izgradili na lokaciji nekadašnje manje zračne luke bez osjećaja za arhitekturu i stil.

No Tempelhof nije ni trebao biti ljepotan nego izraz moći, stabilnosti i čvrstoće, kao i sve ostale građevine te mračne ere. Danas sablasnim i praznim hodnicima glavne zgrade nekoć su koračali Hitlerovi sljedbenici.

Zračna luka je službeno je zatvorena 30. listopada 2008. godine usprkos prosvjedima i referendumu na kojemu je većina građana iskazala neslaganje. Nešto prije ponoći, dvije letelice iz 1930. godine posljednji su put uzletjele s čuvene piste.

-punkufer.dnevnik.hr

(Visited 72 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Hocu.ba praksa