“Najveća tržnica na svijetu” u Kini ima 75.000 trgovina

18 jul

Gotovo sve što zamislite, ili što bi se reklo, od igle do lokomotive, dolazi iz Kine, no veliki dio toga iz samo jednog grada – Yiwua. “Najveća tržnica na svijetu” sada je postala bogatija za novo krilo.

Sa svojih 1,4 milijuna stanovnika, Yiwu je prema kineskim standardima mali grad, no izuzetnog globalnog značaja, a tako je jer se u njemu nalazi impozantni trgovački kompleks Yiwu Market.Riječ je o “tržnici” koja predstavlja najveće tržište malih, a jeftinih artikala na svijetu, te kao takva privlači poslovne posjetitelje sa svih strana naše planete. Trgovci sa sedam kontinenata dolaze na ovaj market kako bi se opskrbili robom naveliko, a zatim je iskoristili u svrhe koje su im potrebne, piše Klix.ba.

Rasprostranjen na površini od četiri milijuna kvadratnih metara, market je podijeljen na ukupno pet okruga sa 2.000 različitih kategorija robe. One su rasprostranjene na čak 75.000 trgovina, a dnevno se izvoze svuda po svijetu u, okvirno gledajući, 1.500 otpremnih kontejnera.Ono što zasigurno vrijedi znati, a što je novitet na Yiwu Marketu, jeste njegov najnoviji dio. Riječ je zasebnom krilu drugog okruga ili tzv. Distrikt 2 – Istok.

Ova tržnica prostire se na oko 131.000 kvadratnih metara i pet etaža. Na prvom i drugom katu nalazi se više od 490 trgovina za veleprodaju. Od toga, na prvoj etaži možete pronaći alate za poboljšanje doma i hardvera, dok su poduzeća na drugom katu usmjerena na nove energetske proizvode. Od treće do pete etaže nalaze se parkirališta sa oko 1.400 parkirnih mjesta.

Tadija Šarić, poduzetnik i vlasnik kompanije Tadex Group koja logistički povezuje Kinu i BiH te koja kojoj je cilj da sigurno, učinkovito i u kratkom vremenu odgovori na potrebe klijenata u sferi nabave, prodaje te isporuke proizvoda i usluga na međunarodnim tržištima, objasnio je kako je ovo krilo od izuzetnog značaja.Tako je, ističe on, naročito za one kojima je u fokusu tranzicija na obnovljivu energiju, što je ujedno i neizostavan segment budućnosti.

Zbog globalnog interesa u obnovljive izvore i energetske uštede, u sklopu Yiwu Marketa je izgrađen novi objekt gdje je jedan čitav kat posvećen upravo tom programu. Sigurno jedni od najzanimljivih proizvoda tu su solarni paneli i inverteri. Njih ima dosta i mogu se pronaći po povoljnim cijenama, objasnio je Šarić, čija kompanija, pored sjedišta u Kini, ima jedno i u Vitezu.

Inače, novo krilo Yiwu Marketa je koridorima povezano s izvornom zgradom Distrikta 2. Sam ovaj okrug pušten je u promet još 22. listopada 2004. godine, a radi se o zgradi na pet katova s površinom koja obuhvaća više od 600.000 metara kvadratnih.

Na prva tri kata smješteno je više od 10.000 pročelja trgovina. Na prvom katu su industrije kofera i torbi, kišobrana i odjeće za kišu te plastičnih i vrećica za kupovinu i pakete. Na drugom su hardverski alati i pribor, brave te električni proizvodi. Treća etaža je rezervirana za kućanske aparate, elektroniku i telekomunikacije, satove te kuhinjsku i sanitarnu opremu, dok na četvrtoj možete pronaći trgovačke centre.

U sklopu Distrikta 2 pronaći ćete i banke, restorane, telekom kompanije, a u njegovom samom središtu nalazi se Best Western Ocean Premium Hotel.

Prije izbijanja pandemije, procjenjuje se da je market dnevno posjećivalo oko 40.000 posjetitelja, bez sumnje privučenih jeftinom i raznolikom ponudom. Prema nekim procjenama, u istom razdoblju je milijun dobavljača prodavalo četiri milijuna različitih vrsta proizvoda na Yiwu Marketu. Stoga, sasvim je jasno kako i samo da provedete po minutu vremena u svakoj trgovini na Yiwu Marketu, trebalo bi vam i više od godinu dana da ga cijelog obiđete.

-jabuka.tv

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments