Najuspješniji inženjerski projekti i proizvodi osvojili priznanje “Made in BiH”

9 jan

“Made in BiH” je priznanje za inženjerski projekat ili proizvod izveden/proizveden u BiH u različitim oblastima inženjerskog djelovanja.

KulturaMedia Sarajevo, organizator VI Međunarodnih “BH sedmica inženjerstva”, u saradnji sa DOO Colossem Tuzla, Udruženjima inženjera u BiH, Udruženjem poslodavaca Federacije BiH održala je izbor za najuspješnije proizvode, projekte, inovacije, zelene inovacije i tehnologije “Made in BiH” s ciljem osviještenosti i povezivanja inženjerske i privredne zajednice u predstavljanju najuspješnijih projekata, proizvoda, inovacija, zelenih inovacija i tehnologije u 2023. godini.

“Made in BiH” je, prije svega, priznanje za inženjerski projekat ili proizvod izveden/proizveden u BiH u različitim oblastima inženjerskog djelovanja za 2023. godinu.

To je najveće nacionalno priznanje koje jedan inženjerski projekat/proizvod može dobiti u BiH.

Na dodjeli priznanja obratili su se Amir Hasičević ministar trgovine FBiH i Zlatko Berbić direktor “BH sedmica inženjerstva”.

U sklopu dodjele održan je i panel pod nazivom Smart rješenja i IoT – primjeri iz prakse a panelisti su bili: Edin Škaljić – osnivač i direktor FabLab Sarajevo, Haris Abaspahić, savjetnik za politike CPU- Centar za politike i upravljanje, Nikola Maksimčuk, zamjenik direktora Telemax d.o.o. Banja Luka i Amir Hasičević ministra trgovine FBiH.

BERBIĆ

Priznanje je odnijelo 29 inženjerskih rješenja a prva tri mjesta i inženjersku zvijezdu prema odluci žirija osvojili su:

TREĆERANGIRANI

Dizart doo, Jasmin Ahmić, direktor – Edukaciona ćelija sa kolaborativnim robotom

DRUGORANGIRANI

Ministry of Programming, Faris Začina i Rešad Začina – suosnivači i vlasnici i Sara Lerota

PRVORANGIRANI

ŠIRBEGOVIĆ INŽENJERING D.O.O, Hava Širbegović – Inovativne AB prefabrikovane nosive konstrukcije​

Također, uručeno je i specijalno priznanje za promociju BiH na međunarodnom nivou za Derubis Caravans Series 7

Dodjela priznanje održana je u hotelu Tarčin Forest Resort a prezentacijom uspješnih proizvoda, projekata, inovacija, zelenih inovacija i tehnologija “Made in BiH”, istaknut je doprinos i značaj koje ti projekti imaju na poboljšanje života svih građana BiH, zapošljavanje i privredni razvoj i globalni  uticaj na BiH u cjelini.

 

-mreza-mira.net

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments