Najtraženiji i najplaćeniji poslovi u BiH

16 jun

Postoje brojni poslovi i zanimanja od kojih možeš imati fantastične prihode, i na osnovu kojih možeš da izgradiš svoju poslovnu karijeru.

poslovi ja preduzetnik

Dok smo kao mali maštali šta bismo to bili kad porastemo, vodili smo se logikom koliko je taj posao zanimljiv i koliko nam dopušta da unesemo dozu svoje kreativnosti u isti. Međutim, što smo stariji to nas sve više privlače poslovi koji su dobro plaćeni, jer zarada i prihodi, da se ne lažemo su jedan od najvažnijih faktora pri odabiru zanimanja kojim ćemo se baviti.

Hajde sada da napišemo koji su to najplaćeniji i najtraženiji poslovi, možda ti i pomognem u odabiru i izgradnji tvoje karijere.

  • IT STRUČNJAK/PROGRAMER

Naravno da će na prvom mjestu najplaćenijih poslova biti programer, jer živimo u doba tehnologije. Programer, developer ili softverski inženjer je osoba koja se bavi programiranjem, odnosno drugim riječima, osoba koja kreira softverske programe za različite namjene. Ukoliko na jednu stranu vage stavimo težinu posla koji programeri obavljaju, moramo onda priznati da na drugu stranu vage treba staviti i dovoljnu količinu novca, tj. adekvatnu platu za obavljanje takve vrste posla.

  • MENADŽER MARKETINGA

Činjenica da je 21. vijek, vijek tehnologije, razumnjivo je zašto je baš marketing menadžer jedan od naplaćenijih i najtraženijih poslova. Mediji su svuda oko nas, i danas nam je sve dostupno na klik, tako da je menadžer marketinga idealan izbor za tvoje buduće zanimanje.

Marketinške veštine ključne za dobijanje posla | Obuke i kursevi

  • BITI HIRURG ILI ANESTETIČAR

Ukoliko te više zanima oblast medicine od medija i tehnologije, treba da znaš da su najplaćenije grane medicine hirurgija, anestezija, oralna i maksilofascijalna hirurgija, interna medicina i brojne druge. Medicina je tražena kako na Balkanu, tako i u inostranstvu. Ali zapamti, ako želiš da se baviš medicinom i da jednog dana budeš doktor, taj poziv treba da odabereš isključivo iz ljubavi da pomažeš drugim ljudima, i nikako ti prioritet ne treba biti novac i zarada od istog.

  • PILOT

Ako si ipak više avanturističkog duha, onda je zanimanje pilota pravi izbor za tebe. I sam/a znaš da su se kroz decenije provlačile priće o tome kako su piloti bogate osobe, za šta si se mogao uvjeriti i putem brojnih filmova i video zapisa o pilotima. Posao pilota je jako zahtjevan i odgovoran, zbog toga je i dobro plaćen. Što je veća odgovornost za posao koji obavljaš, veći su i prihodi. Ne može to jedno bez drugog.

Pilot Training: Outdated Task-Based Method Not Enough for Aviation Today?

  • FINANSIJSKI DIREKTOR ILI GRAĐEVINSKI INŽENJER

Što se tiče oblasti ekonomije, najplaćeniji posao je finansijski direktor koji ima zadatak da upravlja finansijama tj. novcem kojim raspolaže neka firma ili preduzeće. Složićeš se sa mnom da je to vrlo zahtjevan i naporan posao, samim tim zaslužuje da bude dobro plaćen. Pored finansijskog direktora, i na Balkanu i u svijetu je dobro plaćen i jako tražen građevinski inženjer. On je stručnjak koji ima zadatak da prirodne ili prerađene sirovine iskoristi u izgradnji nekog objekta. Mora da bude vrlo oprezan i da nadgleda izgradnju objekta širom otvorenih očiju, jer će svaku grešku pripisati njegovoj nepažnji. Naravno da za tu količinu stresa koju mu posao donosi, mora da mu donosi i zadovoljavajuće prihode kako bi se to nivelisalo.

Postoje još brojni poslovi i zanimanja koja su jako tražena i dobro plaćena, ali želim da ti kažem jednu stvar. Prilikom izbora tvog budućeg zanimanja, potrudi se da ti novac i prihodi ne budu na primarnom mjestu kada je taj izbor u pitanju.

/japreduzetnik.com/

(Visited 1.176 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments