Najpoznatiji sarajevski opservatorij Bistrik kula (Čolina kapa)

11 maj

Samo je nebo granica”. Ne postoji osoba koja nije čula za navedeni citat. U Bosni i Hercegovini postoji, tačnije postojalo je mjesto gdje se zaista vjerovalo da je nebo granica. Riječ je o opservatoriju koji se nalazi na Trebeviću, planini koja se nalazi iznad Sarajeva i koja je poznata po čuvenim olimpijskim igrama održanim 1984. godine.

Opservatorij Bistrik kula (Čolina kapa) ima dvije kule od kojih je jedna sagrađena za vrijeme Austro-Ugarske vlasti, a druga u Jugoslaviji. Bistrik kula je služila za vojne svrhe, najviše zbog lokacije sa koje se vidi cijelo Sarajevo. Nakon toga sagrađena je i druga kula te je postala jedan od najpoznatijih i najmodernijih opservatorija u Jugoslaviji.
Bistrik kulu su mnogi nazivali svjetionik znanja, gdje su radili većinom mladi ljudi koji su postizali nevjerovatne rezultate i istraživanja.

Čolina kapa je tokom rata 1992-1995 godine poprimila današnji izgled koji nije baš sjajan. Naime, danas izgleda obrušeno, ali i dalje se mogu razaznati prostorije gdje su boravili naučnici i promatrali nebo.

I dalje je važan simbol za BiH koji nosi veliku historijsku priču jer bez Čoline kape astronomije u Bosni i Hercegovini, praktično ne bi bilo.

Prije nekoliko godina dat je prijedlog da se nekadašnji blistavi svjetionik pretvori u ugostiteljski objekt, što je naišlo na oštre kritike građana.

Planovi za eventualnu rekonstrukciju uključuju izgradnju kupole čija bi unutrašnjost služila kao multimedijski prostor za držanje predavanja iz astronomije, ali zbog trenutne loše finansijske situacije Bistrik kula će morati sačekati da ponovno zasja.

Meta je mnogim turistima, ali i građanima koji često odlaze odmoriti ispred kule gdje je postavljeno nekoliko stolova i stolica.

Autorica: Hana Hodžić

(Visited 98 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments