Najbolji gradovi za život u 2021. godini

23 jun

Britanski časopis “Ekonomist” je rangirao ukupno 140 svjetskih gradova kako bi saznao koji su najkvalitetniji gradovi za život u 2021. godini.

Pandemija korona virusa imala je negativan uticaj ne samo na zdravlje građana, već i na mnoge druge oblasti života, a doprinijela je i da Beč izgubi krunu najboljeg svjetskog grada za život, i to od novozelandskog Oklanda – grada koji leži na više od pedeset vulkana.

Okland je proglašen najboljim gradom za život, a na drugom mjestu je japanska Osaka, dok je treći Adelejd u Australiji. Na kraju liste se ponovo nalazi sirijski Damask, u kome građanski rat bjesni već deset godina.

Pandemija je širom svijeta umanjila kvalitet života, a prosječan pad je iznosio sedam poena u poređenju sa predkriznim periodom. Šest od deset najboljih gradova se nalazi u Australiji i Novom Zelandu, zemljama gdje su mjere protiv pandemije omogućile građanima relativno normalan život.

Više epidemioloških zaključavanja i opterećenje zdravstvenih sistema u evropskim zemljama, u poređenju sa ostatkom svijeta, doprinijeli su i lošijem rangiranju metropola Evrope. Svega dva evropska grada su se našla među prvih deset – Cirih i Ženeva, sedmi i osmi na listi. Inače, najveći pad od evropskih gradova pretrpio je Hamburg, koji je pao za 34 mjesta, na 47. poziciju.

Za potrebe ovog istraživanja, britanski časopis “Ekonomist” svake godine uzima u obzir 140 gradova širom svijeta. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, poput zdravstvenog sistema, obrazovanja, kulture, infrastrukture, ali i socijalna bezbjednost, politička stabilnost i stopa kriminala.

/nationalgeographic.rs/

(Visited 380 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments