Nadimci američkih gradova: Zašto se New York zove “Velika Jabuka”, a Seattle “Smaragdni Grad”?

2 avg

 

Osnivač Philadelphie William Penn jako je cijenio antičku Grčku i spojio je riječi phileo (ljubav) i adelphos (brat) u nazivu grada. Tako je nastala Philadelphia a njen je nadimak zapravo prijevod njenog grčkog značenja…

Chicago: Vjetroviti grad

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je Chicago dobio nadimak. Prva je verzija ona najočitija, jer s jezera Michigan puše ledeni vjetar. Ona zanimljivija priča ponovno ima veze s novinarima: urednik Charles Dana iz New York Suna prozvao je stanovnike grada (a pogotovo političare) „vjetropirima“ a samim time i grad „vjetrovitim“. Koja god verzija bila ona prava, nadimak je definitivno uvriježen dan danas.

Las Vegas: Grad grijeha

Na samu pomisao na Las Vegas pred očima vam se pojave kockarnice, svjetla i potoci alkohola. Ovaj grad nije oduvijek tako glamurozan. Početkom 20. stoljeća blok 16 bio je „crvena četvrt“ a blok 17 je bio mjesto na kojem se prodavao alkohol radnicima i putnicima. Kockanje je postalo legalno tek 1931. a 1950 – ih gradom je zavladala mafija koja je malo pomalo izgradila kockarsko carstvo.

Seattle: Smaragdni grad

Nadimak Seattlea nema nikakve veze s dragim kamenjem ali ima veze s nečim također dragocjenim. Naime, grad je nadimak dobio zbog prirodnih ljepota, zelenila koje okružuje grad. U samom centru nalazi se arboretum Discovery Park. Za nadimak ovaj put nisu zaslužni novinari, nego je nadimak izglasan na natječaju 1980. godine.

 

/punkufer.dnevnik.hr/

(Visited 334 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments