Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu organizovano međunarodno takmičenje start-up ideja studenata

16 maj

Odsjek za industrijsko inžinjerstvo i menadžment Univerziteta u Sarajevu – Mašinski fakultet je organizovao međunarodno takmičenje start-up ideja studenata u okviru projekta Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju Universities for huMAN-centered Entrepreneurship – UMANE

Pored Univerziteta u Sarajevu – Mašinski fakultet, u realizaciji učestvuju i četiri univerziteta iz Evropske unije University of Modena and Reggio Emilia iz Italije, FHJ Joanneum University of Applied Science iz Austrije, Mid Sweden University iz Švedske i Harakopio University of Athens iz Grčke, kao i tri tehnološka parka Science Park Graz iz Austrije, Almacube iz Italije i BizMaker AB iz Švedske. Pridruženi članovi projekta su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Art-ER S.consp.a. iz Italije.

Start-up ideje su kreirali i prezentovali timovi studenata navedenih univerziteta iz Italije, Grčke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Prezentacije projekata su održane u prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Izlaganja su bila veoma interesantna i visokog kvaliteta, gdje su studenti pokazali izvrsnu inovativnost i zrelost.

Međunarodni žiri su činili predstavnici University of Modena and Reggio Emilia iz Italije, FHJ Joanneum University of Applied Science iz Austrije, Science Park Graz iz Austrije, Almacube iz Italije i Univerziteta u Sarajevu – Mašinski fakultet.

Pobjednik takmičenja je studentica Anna Häfele sa FHJ Joanneum University of Applied Science iz Austrije sa projektom „Equidamus“. Drugo mjesto je osvojio tim studenata sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Sadmira Čorbić, Samira Džakmić, Alen Maslar, Muhamed Mehmedagić i Armin Adžović sa projektom „MASSA“.

Treće mjesto osvojio je tim studenata sa University of Modena and Reggio Emilia iz Italije Athanas Kafia, Yousra Gottih, Alessandro Guidetti, Jacopo Lacedelli, Giovanni Paterno i Samuele Renzi sa projektom WavinCell. sa.

Žiri je izrazio je veliko zadovoljstvo inovativnošću i idejama studentskih projektnih timova, kao i visokim kvalitetom svih studentskih projekata.

studomat.ba

(Visited 25 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments