Mozak stimuliran znatiželjom upija znanje poput spužve

21 mar

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da znatiželja direktno poboljšava funkcioniranje dijelova mozga zaduženih za memoriranje i organiziranje novih informacija. Saznajte kako si možete olakšati školske obaveze te brže i bolje pamtiti dosadne činjenice.

Znanstvenici su uspješno dokazali kako se pamćenje informacija i usvajanje znanja koja nas osobno interesiraju ne poboljšavaju samo zbog psiholoških čimbenika. Osim što nam znatiželja povećava motivaciju, ona dodatno aktivira dijelove mozga zadužene za organiziranje i memoriranje podataka.

Znatiželja povećava moždane aktivnosti
Kada se propitujemo ili tragamo za odgovorima povećava se aktivnost hipokampusa, područja mozga zaduženog za prenošenje informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Znatiželjne osobe zbog toga lakše pamte i stvari koje nisu usko vezane za predmet koji ih interesira. Mozak pri procesima pamćenja ne radi selekciju već efikasno upija sve informacije na koje naiđe, piše learning-mind.com.
Kalifornijski znanstvenici detektirali su kako ljudi koji su u stanju znatiželje i intenzivnije luče ‘hormon sreće’. Veća količina dopamina povećava nam motivaciju i koncentraciju pa zbog jačeg fokusa lakše ignoriramo stvari koje bi nas inače ometale u apsorbiranju gradiva i sličnog znanja.

Alati za umjetno stvaranje znatiželje
Svi koji imaju problema s pamćenjem dosadnih informacijama ova bi im saznanja mogla pomoći da prevare svoj vlastiti mozak i postignu bolje rezultate u školi. Postoje metode učenja koje su razvile alate pomoću kojih se može umjetno stvoriti znatiželja koja nam može pomoći i u bržem čitanju knjiga.

Prije nego li krenete sa sljedećom lektirom, na brzinu prođite kroz sadržaj, postavite si što više pitanja čije bi odgovore mogli saznati čitanjem i pročitajte bilješke o piscu.

Prema nekim metodama čak i lažnim osmjehom možemo prevariti svoj mozak koji taj signal dešifrira kao da smo stvarno sretni pa si na taj način možemo stvoriti osjećaj ugode u trenutku kada obavljamo obaveze koje nas uopće ne uveseljavaju, ali ih jednostavno moramo napraviti.

srednja.hr

(Visited 113 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments