Mostarski studenti predstavili dva trkaća bolida

8 nov

FSRacing Team prvi je i jedini studentski tim iz BiH koji se bavi izradom trkaćih bolida. Osnovali su ga 2013. godine studenti Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostar i do sada su izradili dva bola s kojima su učestvovali na međunarodnim takmičenjima.

– Tim broji četrnaest članova. Iza sebe imamo dva izgrađena bolida, s prvim smo išli u Češku na natjecanje 2015. godine, a s drugim smo sudjelovali 2019. godine na natjecanju u Italiji i Rijeci gdje smo ostvarili odlične rezultate – rekao je voditelj projekta “Formula Student” FSRacing team Filip Sabljić na medijskoj prezentaciji projekta.

Po njegovim riječima, projekt je pokrenut kako bi se mostarskim studentima omogućila sinteza teorijskog znanja stečenog na fakultetu i praktičnog rada. U izradi bolida studenti su imali priliku razvijati dodatne vještine u konstruisanju, marketingu i timskom radu, te ujedno poboljšati inovativnost u inžinjerstvu.

– Projekt ‘Formula Student’ prisutan je širom svijet i povezan je s autoindustrijom. Studenti iz najboljih timova ovog projekta zaposleni su u Formuli 1 i u poznatim auto kućama – istaknuo je Sabljić.

Jedan od članova tima Josip Šimić istakao je da studenti sudjelovanjem u ovom projektu dobivaju iskustvo koje će im biti od velike pomoći prilikom traženja posla.

– Zahvaljujući stečenom iskustvu vrata u tvrtkama autoindustrije i industrije općenito širom su nam otvorena. Stekli smo veliko iskustvo, naučili smo se nositi s vremenskim rokovima te donositi odluke u teškim trenutcima – kazao je Šimić.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić izrazio je zadovoljstvo što se na Sveučilištu u Mostaru uspješno provodi ovakav projekt

– Radi se o studenskim projektima kakvi su uobičajeni u zemljama okruženja i sve europske zemlje imaju svoje timove. Naši studenti uspjeli su se ugurati u tu kategoriju i pokazali su da se mogu nositi sa svim problemima i ograničenjima – istaknuo je dekan Stojkić.

– /mostarski.ba/

(Visited 28 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments