MOJ CV – MOJ IG: @hraneira

16 aug

Moj CV – MOJ IG je novi serijal na web platformi www.hocu.ba
Prikazujemo priče kroz instagram profil. Zanimanje, umjetnost,
kreativnost, uspjeh, talenat, ljubav i još mnogo toga možete otkriti ovdje. 

U novoj epizodi serijala “MOJ CV – MOJ IG” predstavljamo Neiru Zulić.

Neira je rodom iz Bihaca, a vec tri godine zivi, studira,
radi, kuha i pronalazi se u Sarajevu. Za sebe kaže da je vrlo radišna osoba, te je kroz svoje honorarne poslove i aktivnosti uvijek pokusavala da se izgradi i unaprijedi.

1. Kaži nam nešto više o sebi i početku razvoja tvoje ideje?

Kroz rad s djecom, upoznala sam svoju mentoricu, divnu Daniru sa profila Zdravolucija, uz koju sam pocela da sticem vise profesionalnog iskustva u radu sa zdravom hranom. Ona me uvela u mnogo svojih projekata i podijelila svoja iskustva i savjete sa mnom, na cemu sam joj mnogo zahvalna. Sa svojim profilom sam zapocela u momentu kad sam smatrala da sam stekla odredjen nivo znanja iz oblasti zdrave ishrane i psihologije, te napravila fuziju ta dva pravca u sklopu svog Hraneira profila.

2. Kada počinješ ozbiljno da se zanimaš za zdravu ishranu?

O zdravoj ishrani sam se pocela neformalno samostalno educirati jos u srednjoj skoli. Tada sam, kao i mnogo adolescenata, pocela da obracam paznju na svoj izgled I shvatila da je zdrava i izbalansirana ishrana kljuc zdravlja i zadovoljstva sa samim sobom. Naravno, taj put nije isao glatko i lako, internet je pun raznih netacnih informacija, plasmana proizvoda koji nemaju nikakve veze sa zdravljem, te mnogi padnu pod uticaj raznoraznih slavnih licnosti koje propagiraju opasne i ekstremne rezime ishrane, sto na kraju dovodi i do pogorsanja cjelokupnog zdravstvenog stanja. Buduci da sam i sama prosla kroz slicno iskustvo, sve sto mogu da kazem je da je u edukaciji kljuc. Tako da i sama planiram u blizoj buducnosti da zavrsim kurs nutricionizma – ne da bih zaradjivala novac, nego da bih mogla jos vise da napredujem.

3.  Da li je teško održavati zdrav način ishrane?

Smatram da u danasnjem vremenu nije tesko birati zdravije namirnice i generalno zdravije opcije jela, pa cak i u restoranima. Postoji mnogo obrazovanih i akreditovanih strucnjaka, poput moje mentorice, koji dijele besplatne savjete o promjeni navika u ishrani. Zacudili biste se koliko je jednostavno sloziti jedan izbalansiran jelovnik od namirnica koje su, pogotovo na nasim prostorima, siroko dostupne.

4. S obzirom na to da često postavljaš fotografije raznih kolača i slatkiša koji su
napravljeni uz najzdravije sastojke, da li smatraš da su slatkiši često ozloglašeni bez razloga ili ipak sa razlogom?

Sto se tice slatkisa, smatram da i one nezdravije varijante imaju svoje mjesto u izbalansiranoj ishrani. Kao sto jedna lasta ne cini proljece, tako vas ni jedna krofna, pizza ili koktel ne trebaju izbaciti iz balansa i kolotecine. Naravno, sasvim je druga prica u slucaju da se takvi proizvodi konzumiraju svakodnevno, pogotovo ako pricamo o djeci. Tako da, usudjujem se reci da svakodnevno narusavanje zdravlja treba da bude ozloglaseno, ali balans NE.

5. Šta te najviše usrećuje u tvom hobiju?
Moj hobi je, smatram, odraz mene. Nisam nesto pretjerano kreativna osoba, medjutim, kroz usavrsavanje pravljenja torti sam mnogo napredovala. Puno je tu bilo frustracija, poneka suza ili demonstrativno dizanje ruku od zapocete slastice. Medjutim, uvijek bih nastavila, smirila se i podsjetila na onu staru narodnu: “Niko se nije naucen rodio”. Savladala sam mnoge vjestine, ukljucujuci i strpljenje, upoznala divne ljude i moj hobi me zaista cini sretnom. Ko zna, mozda mi nekad to i bude profesija.
6. Da li je mladim ljudima teško da se suoče sa problemima u prehrani i pronalaskom zdrave hrane pri današnjem ubrzanom životnom tempu?

Kao sto sam vec spomenula, internet je sredstvo informisanja kojem cemo se prvo obratiti, a nazalost je prepun krivih informacija. Smatram da je to veci problem nego ubrzan tempo zivota, ali naravno da potvrdjujem da i to igra znacajnu ulogu. Kada bismo internet poceli da koristimo odgovorno, kada bismo na drustvenim mrezama pratili strucnjake i iskrene ljude, shvatili bismo koliko odgovornosti nad svojim zivotom mozemo I trebamo da preuzmemo, te da bi bilo pozeljno da malo stanemo na loptu. Smatram da gotovo svako ko svakodnevno konzumira preradjene proizvode ni ne zna koliko bi jednostavno bilo pripremiti (ili kupiti) mnogo zdraviju varijantu, bez pretjerane razlike u cijeni. Naravno, trebace proci vremena I vremena da se globalno osvijestimo, ali znacajni pomaci se vec vide. Uzela bih za primjer sve vise restorana i marketa zdrave hrane koji se otvaraju u Sarajevu, ali i sire. Takodjer, sjajan je program Zdravolucije u kojem se nude konsultacije pri izradi obroka za vrtice i skole. Ponukana time, zaista mislim da smo na dobrom putu u iskorjenjivanju nezdravih navika u ishrani, prije svega kod djece, pa i odraslih.

7. Koji je to najveći cilj tvoje stranice “hraneira”?

Moj glavni cilj i razlog zbog kojeg sam pocela sa profilom jeste nada da cu uspjeti da doprinesem uklanjanju stigme i poimanja hrane kao neprijatelja. Buduci da sam I sama pala u zamku slusajuci savjete needuciranih i neiskrenih javnih licnosti, te sam dobar dio sredsnjoskolskih godina provela u vrlo negativnom raspolozenju, gradeci groznu sliku o sebi, a za sve okrivljujuci hranu, shvatam da mi je tad falio iskren savjet i dobar putokaz. Ne tvrdim da sam strucnjak, niti takve informacije I savjete iznosim, ali kao student psihologije, dovoljno sam upoznata sa vaznoscu sirenja pozitivne energije, izbjegavanjem osudjivanja i pronalazenja sebe. Iz tog razloga, dijeleci slike, recepte i pozitivne citate, pokusavam da bar jednoj osobi do koje doprem, dam do znanja da hrana nije neprijatelj, te da se moramo nauciti zauzimati sami za sebe.

8. Za kraj, koja je tvoja poruka svim mladim ljudima?

Ne volim da generalizujem i da pokusavam da ukalupim sebe ili druge, pa me, moram biti iskrena, ovo pitanje zateklo nespremnu. Ipak bih svim mladima porucila da slijede svoj put, koliko god otrcano ta fraza zvucala, ali da na tom putu budu svjesni vlastitih gresaka i mana, te da se trude raditi na sebi. To je neka mantra koju I sama pokusavam da slijedim.

Neiru možete kontaktirati putem njenog Instagram profila @hraneira.

(Visited 125 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments