MOJ CV – MOJ IG: @bclmin

14 maj

Moj CV – MOJ IG je serijal na info platformi www.hocu.ba Nakon uspješne prve sezone, pokrenuta je i druga sezona serijala, gdje nastavljamo promovisati priče talentovanih mladih ljudi kroz njihov instagram profil. Zanimanje, umjetnost, kreativnost, uspjeh, ljubav i još mnogo toga možete otkriti u serijalu.

U novoj sezoni “MOJ CV – MOJ IG” naš gost serijala je Belmin Islam

1. Kako si počeo sa fotografijom i šta te je inspirisalo da postaneš fotograf?

Sa fotografijom sam počeo jako spontano, iz znatiželje. Tako sam dobio i svoj prvi fotoaparat na poklon, nekad u osnovnoj školi. Bio sam sa porodicom na Božiću u Osijeku, u Hrvatskoj, gdje sam zamolio maminog rođaka, koji je bio fotograf, da koristim njegov aparat i bilježim svaki trenutak. Siguran sam bio da je primjetio količinu uživanja u svemu tome, tako da me pred put nazad u Sarajevo čekao njegov fotoaparat s mašnicom oko sebe i porukica: “Ovo je za tebe. -Dado”. Jako brzo sam nesretnim slučajem ostao bez navedenog aparata, pa sam dugi period fotografisao famoznom Iphone “četvorkom”, koje i dan danas koristim za prijavu za razne natječaje.

2. Koje vrste fotografija najviše voliš da snimaš i zašto?

Najviše volim raditi uličnu fotografiju, jer smatram da se istom najviše mogu približiti publici i prikazati im “kako ja vidim grad”.

3. Da li imaš omiljenu lokaciju ili temu za fotografisanje u Sarajevu?

Omiljenu lokaciju nemam, ali definitivno bi tema bila ulice Sarajeva.

4. Kako tehnologija i društvene mreže utiču na tvoj rad i način na koji deliš svoje fotografije?

Tehnologija manje-više i ne utiče na moj rad, u posljednje vrijeme se trudim fotografisati nekim starim digitalcima, čak i analognim aparatom, ali nedostatak pristupa kvalitetnim filmovima za iste me pomalo sputava u tome.

Za dijeljenje koristim Instagram konkretno.

5. Kako balansiraš između umetničkog izraza i tehničke strane fotografije?

Uvijek se trudim uspostaviti balans, ali nije nužno da uspijem svaki put. Jako sam samokritičan.

6. Kako vidiš ulogu fotografije u društvu danas, posebno u kontekstu mladih?

Mislim da je fotografija nešto što nikada neće izumrijeti, te da “nove generacije” također vide veliki značaj u njoj. Mislim da i ja spadam u tu novu generaciju, ili se barem osjećam tako.

7. Ko su ti uzori u svijetu fotografije i kako su te inspirisali?

Uzori, huhhh? Pa sigurno bi to bili moji prijatelji, vrhunski street i dokumentarni fotografi, spomenut’ ću par imena, vjerujem da niko neće zamjeriti na tome. Grale (Armin Graca), Vlada (Vladimir Živojinović), Muha (Muhamed Osmaganić) i mnogi drugi, mogao bih nabrajati satima.

Kada pogledate njihove radove, dobijate odgovor na drugi dio pitanja.

8. Da li imaš neku posebnu priču ili anegdotu sa jednog od svojih foto projekata?

Bila mi je velika čast biti dio Šećerlama tima, s kojima sam prošao more anegdota, ali bih ipak izdvojio jednu iz ulične fotografije.

Naime, pokušavao sam raditi na projektu “Nedjelja”, gdje su pretežno bile fotografije sa stadiona Koševo, ili autopijace u Sarajevu. Bio sam sa Damirom, prijateljem iz Kanade, koji je onako non-šarlantno izvadio aparat i uperio u kombi pun lutaka.

Tu nastaje predstava, gdje čovjek (koji je vlasnik kombija, pretpostavljam) govori: “Ma šta slikaš konju jedan!?”, na što Damir izgubljeno odgovara: “Pa znate gospodine, fotografija, ovaj prizor, ovo je umjetnost…”.

“I ja sam umjetnik, jebem li ti…” odgovori vlasnik kombija, tjerajući nas od sebe, sa čekićem u ruci.

9. Kako se nosiš sa kritikama i kako ih koristiš da unaprediš svoj rad?

Nisam toliko dobar u primanju kritika od random osoba, iskren da budem, no kada neko to konkretno iznese, rado poslušam i primjenim svaki savjet.

10. Kakvi su ti planovi za budućnost u oblasti fotografije?

Fotkati, fotkati i samo fotkati.

Autorica serijala: Azra Mehmedovic

(Visited 162 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments