Mladi u FBiH rade na rješavanju problema!

23 jan

Mladi su prepoznali probleme u svojim lokalnim zajednicama i odlučili raditi na rješenju istih! Stoga, okupili smo preko 20 mladih osoba iz različitih dijelova FBiH koji su u periodu između 13. i 14. januara u Sarajevu učili o tome šta je zagovaranje, kako mogu djelovati na probleme u zajednici, te kreirati svoju inicijativu i postati budući lideri i liderice društvenih promjena u svojoj zajednici.

Mladi ljudi koji su učestvovali na prvom sastanaku u sklopu programa “Zagovarajmo!” došli su sa prepoznatim problemima iz svojih zajednica i idejama za njihovo rješavanje. Neke od problema koje su istakli su: nedostatak prostora za mlade, nepostojanje budžeta za mlade, netransparetan rad Komisije za mlade, neaktivna vijeća mladih, neplaćeno stažiranje, neadekvatan parking, arhitektonske barijere u sklopu javnih ustanova koje onemogućavaju pristup osobama s invaliditetom, nedostatak reciklažnih kontejnera i nabavka materijala za praktičnu nastavu.

Na uočene probleme, mladi će ponuditi svoja rješenja kroz inicijative, jer je upravo jedan od osnovnih temelja rada Vijeća mladih FBiH jeste javno zagovaranje, društveni proces čija je svrha postizanje društvenih promjena direktnim utjecanjem na institucije vlasti. Bitno nam je da se mladi prepoznaju kao sigurni i uporni u procesima sa ciljem potenciranja promjene koja će značajno utjecati na njihove živote i okolinu.

Ova grupa mladih, kroz naredna četiri mjeseca uz mentorsku podršku aktivno će zagovarati za bolji položaj mladih. Želimo im mnogo sreće!

Program “Zagovarajmo!” se realizuje u okviru projekta Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

-vijecemladih.ba

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments