Mladi poduzetnici dokazuju: Profitabilne ideje su svuda oko nas

27 aug

Damir Bajraktarević je mladi poduzetnik iz Sarajeva koji je odlučio da pokrene svoj biznis izrade sunčanih naočala sa drvenim okvirom. Firmu Dawood osnovao je 2016. godine kao obrtničku radnju za proizvodnju visokokvalitetnih ručno izrađenih drvenih naočala.

Bosnu i Hercegovinu sa drugim zemljama, kaže Bajraktarević, ne treba porediti kada je u pitanju osnivanje firme. Bez obzira na okolnosti, Damir i dalje radi i zadovoljan je.

-U periodu života kada sam dosta zarađivao i imao viška vremena odlučio sam kupiti prvu, a zatim i drugu mašinu za obradu drveta. Tada je pala odluka da ću se baviti obradom drveta. Napravio sam jednu gitaru, zatim drugu i treću. Međutim, shvatio sam da je izvoz gitara veoma skup zbog gabarita proizvoda, a i vrlo je malo profesionalnih muzičara koji su voljni izdvojiti novac za ručni rad. Onda sam počeo da istražujem šta je to malo što bih mogao poslati na kraj svijeta, a da ne košta puno i naletio na naočale te počeo sa izradom – govori Damir za portal Udar.

Najviše posluje u Bosni i Hercegovini, ali ima i online narudžbe gdje svoje proizvode može poslati i u druge države.

-Od ranije nam je u planu da zaposlimo nekoliko radnika. Trenutno, sve proizvodne kapacitete usmjeravamo ka inostranstvu zbog zasićenja BiH tržišta. U ovom momentu postoje ljudi koji bi investirali u našu firmu pa će nam i to omogućiti bolju distribuciju – rekao je Damir.

Aleksandar Čičić je takođe jedan od mladih i uspješnih preduzetnika iz Bosne i Hercegovine.  

Stan na dan je drugi biznis koji je pokrenuo, nakon agencije za digitalni marketing. Kaže da nastoji realizovati još ideja i projekata, a ideja za pokretanja Agencije „Stan na dan” je došla nakon što je koristio ovakvu uslugu smještaja tokom boravka u drugim zemljama.

-Po povratku u Banju Luku istražio sam tržište. Uvidio sam da ne postoji agencija ovog tipa, te sam odlučio pokrenuti jednu. Da biste realizovali uspješan biznis, nisu vam potrebne genijalne ideje. Dovoljno je putovati, istraživati, pa čak i “guglati”… Profitabilne ideje su svuda oko nas. Pretvaranje ovih ideja u profitabilan biznis je druga priča, to je ono što vas čini preduzetnikom. Moj savjeti mladim ljudima koji žele da se bave preduzetništvom je da nemaju šta izgubiti, osim vremena koje će im svakako proći – govori Aleksandar.

Ako imate ideju, govori dalje, i želite je pretvoriti u biznis, bacite se u akciju. Pitajte druge za savjet, povežite se sa drugim preduzetnicima, jer će vam skoro svi rado pomoći!

Kaže i da ne treba čekati, jer je naše društvo sporo i svi nešto čekaju, neku pravu priliku, bolje vrijeme, idealne uslove…

–Putujte, upoznajte nove ljude i kulture.  Svakodnevno učite, o preduzetništvu, strane jezike, informacione tehnologije. Znanje i volja za radom će vas za par godina izdvojiti daleko ispred vaše generacije – poruči je on.

Maja Miljević, takođe iz Banjaluke je još jedna od mladih preduzetnica koja je uspješno pokrenula svoj biznis. Kaže da je iz ugla startup scene u Bosni i Hercegovini vrijeme tranzicije na mnogim poljima – intelektualnom, obrazovnom i tržišnom.

Boravkom u Velikoj Britaniji, govori Maja, spoznala je da mnogi resursi koji su iz našeg ugla možda bezvrijedni, kao što je recimo voda, zapravo imaju najvišu cijenu.

-Od trenutka kada sam odlučila da napravim promociju BiH i naših resursa, nastala je Zdrava Logika. Samo ime kaže – uključimo Zdravu Logiku. Danas je to neformalna platforma koja se bavi promocijom organkse i domaće proizvodnje i proizvođača. Ponosni smo jer danas imamo u mreži 63 proizvođača i nadam se da će uskoro ovaj projekat biti prepoznat od mnogo većih organizacija koje će nam pomoći da dalje razvijamo našu misiju i viziju – rekla je Maja.

Na kraju je rekla kako voli reći da je naša budućnost u našim rukama i da smo samo mi odgovorni za život koji je pred nama, a da je najveća motivacija da sami sebi budemo najveća inspiracija.

Ona je pozvala sve mlade ljude da što više rade na sebi i da pored formalnog grade i neformalno obrazovanje i budu dio zajednice koja se bavi pozitivnim temama i razvojem, jer će tako, sigurno pronaći svoj put.

-biznisinfo.ba

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments