Mladi inženjer iz Gračanice pravi robote koji dostižu cijenu od 250.000 eura

23 sep

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inžinjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima.

Te 2019. u skromnim uvjetima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju industrijskih robota. Kao mlad inžinjer imao je nesebičnu pomoć oca Ameta, iskusnog metalca, pa su započeli proces robotizacije iz Gračanice.

Nakon što su proširili proizvodni prostor svoje uspjehe prezentirali su i na 12. sajmu poduzetništva i obrta „Grapos Expo“. Štand na kojem je dominirao veliki robot za zavarivanje, a do njega manji koji je kuhao kafu i usluživao brojne posjetioce izazvao je oduševljenje mnogih.

U Pedićevoj firmi „Metron Automation“ proizvedeno je u posljednjih godinu i po više od 30 robota, a jedan košta oko 250.000 eura. Trideset posto robota je izvezeno u susjedne zemlje, ostatak je u Bosni i Hercegovini. Sada su planovi veći. Za njegovu firmu i robote iz Gračanice čulo se nadaleko, pa su se i vlasnici autoindustrije iz Njemačke zainteresirali.

-dnevniavaz

(Visited 19 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments