Mladi Bosanci – košarkaški majstori iz Beča

1 aug

Iako osnovan kao razonoda za djecu porijeklom iz BiH, košarkaški klub Stars danas dominira bečkom juniorskom ligom. Vodeći se motom Fairplay-a, mladi košarkaši stasaju u ravnopravne građane društva u kojem žive.

Nedjelja je prijepodne i na tribinama košarkaškog terena u bečkoj sportskoj dvorani MZH Mollardgasse vlada potpuna histerija. Publika je na nogama, trube i kreketaljke probijaju uši, uzbuđeni očevi i majke skandiraju „Lets go, Stars, lets go“! Istovremeno na terenu, igrači okupljeni oko trenera, pažljivo slušaju upute pred posljednje minute izuzetno važne polufinalne utakmice.

„Igramo presing, Emir prolazi i onda mu Imran dodaje desno naprijed. Pod košem znate kombinaciju, isto onako kako smo pogađali u prošloj utakmici. Idemo sad, koncentracija i hrabro, nema straha, bolji ste“, bodri igrače trener Ramiz Suljanović i šalje ih nazad na teren i u završnu borbu za plasman u finale Bečke košarkaške lige za igrače do 14 godina.

Sve ovo sa tribina posmatra i podpredsjednik kluba Edin Čizmić. Dok i sam bodri mlade i, kako objašnjava, perspektivne igrače, razmišlja o počecima kluba Stars i o tadašnjoj ideji o osnivanju sa kojom je sve počelo.

Kvalitet slobodnog vremena

„Vjerujte, na početku nismo uopšte razmišljali o tome koliko ćemo biti uspješni na turnirima ili na prvenstvu, tada smo imali potpuno druge ciljeve. Tada nam je bilo najvažnije da se stvori mogućnost za to da se djeca zdravo razvijaju. Ali evo, sada smo uspješni i na turnirima i naravno, to cijelu priču čini još boljom i dodatno nas raduje“, objašnjava Čizmić i aplaudira nakon pogodka Starsa, koji sada vode sa osam koševa razlike.

Košarkaški klub Stars sa radom je počeo prije pet godina, sa željom da djeci i omladincima porijekom iz BiH ponudi mogućnost za razonodu i kvaliteno korištenje slobodnog vremena. Danas međutim sve ekipe ovog kluba nastupaju na prestižnim turnirima i dominiraju bečkom ligom i to u svim kategorijama po uzrastu od 10 do 14 godina. U Beču i okolini gotovo da nema važnijeg turnira na kojem se u posljednjih godinu dana nisu pojavili kao favoriti. Gotovo da nema protivnika koji im ne prilazi sa poštovanjem, znajući da pred sobom ima ekipu koja se na terenu bori do posljednje sekunde i posljednjeg atoma snage. Na prošlogodišnjem uskršnjem turniru u Beču, ekipa Starsa do 14 godina osvojila je drugo mjesto, i to u konkurenciji preko 80 ekipa iz cijele Evrope. U polufinalu su čak pobijedili veliku “Albu” iz Berlina.

„A sve je počelo iz te želje da djeci stvorimo mogućnost da se zdravo razvijaju. Da ne budu previše u kući i uz sve tehničke pošasti našeg vremena, već da budu aktivni i da razvijaju kako motoričke sposobnosti, tako i duh. Željeli smo da ta djeca, kao djeca sa doseljeničkom pozadinom, grade samopouzdanje, da nemaju ili da prestanu imati osjećaj da su u ovom društvu manje vrijedni u odnosu na druge. Da postanu koristan dio društva, sa svim svojim osobinama i da sve te osobine i raznolikost doživljavaju kao bogatstvo. I imam osjećaj da smo u tome prilično uspjeli“, objašnjava Čizmić.

Kvalitet kadra i edukacije

Ideju za osnivanje kluba imao je Ramiz Suljanović, bivši košarkaš Slobode Dite iz Tuzle, potom bosanskohercegovački reprezentativac ali i bivši austrijski prvoligaš, osvajač titule austrijske Prve lige sa Klosterneuburg Dukesima. Na ideji o osnivanju kluba rađeno je najprije u bosanskohercegovačkom udruženju Mostovi, koje se inače bavi edukativnim radom, a onda je i zvanično osnovan košarkaški klub Stars. Osim Suljanovića kao treneri u klubu djeluju i Dženana Husanović, Asmir Husanović i  Armin Ćorić,  školovani treneri i pedagozi, te absolventi sarajevskog DiF-a. Dženana Husanović iza sebe takođe ima uspješnu košarkašku karijeru, kao  košarkašica Jedinstva iz Tuzle, te kao bivša reprezentativka BiH.

„Izuzetno nam je bitno da se djeca prate i u školi i da i treneri i svi mi o tome vodimo računa. Škola se ne smije zapostavljati i poželjno je napredovati u svim oblastima. Ako škola ili nešto drugo ne ide najbolje, onda se o tome razgovara i na treninzima i bilo nam je bitno da imamo kadar koji je školovan i koji i takvim stvarima zna profesionalno pristupiti“, kaže Čizmić.

Jačanje samopouzdanja, razbijanje predrasuda

Ovakav sveobuhvatan pristup rezultirao je uspjesima. Kako u školi, tako i na košarkaskim takmičenjima u njihovim uzrastu. No ono što je gotovo najbitnije, djeca se, pojašnjava Čizmić, doživljavaju kao ravnopravni članovi austrijskog društva.

„Imamo dosta primjera da su djeca bila povučena i pasivna, a danas su izuzetno komunikativni i samopouzdani, motorički vješti i izgrađeni i vidimo da se usuđuju boriti i za svoja prava i za prava drugih oko njih. Kako na terenu, tako i u svakodnevici. A to je važno, jer ovo društvo nekada nameće stav da doseljenici i neke druge grupe u društvu i ne bi baš trebali misliti da su jednako vrijedni kao domicilno stanovništvo“, pojašnjava Čizmić.

Dopredsjednik kluba Stars dodaje kako su i roditelji ovim načinom rada uglavno zadovoljni, te da i oni nakon izvjesnog vremena kod djece konstatuju porast samopouzdanja i napredak u fizičkom razvoju. Pri tome se radi o oko 100 djece  iz preko 20 zemalja koji treniraju u ukupno pet ekipa.

Ponovo finale, ponovo favoriti 

A roditelji o kojima je riječ trenutno na tribinama ne štede glasne žice i ne prestaju bodriti ekipu na terenu. Čini se da su igrači pažljivo slušali trenerove upute i da kombinacija za napad koja je isplanirana u zadnjem time-outu, ima dobre šasne. Asistencija na krilo desno je precizna a kombinacija pod košem dobro izvježbana, tako da centar Starsa ponovo poentira i ekipu Starsa, sada već sa preko 20 koševa razlike, dovodi u finale Bečke lige za ekipa do 14 godina.

Na tribinama – potpuna euforija! „Uh, ovo je bilo baš odlično“, oduševljena je tako majka jednog od igrača „ova djeca su izuzetno fokusirana i veliki su radnici. Upravo to je ono zbog čega mi sina rado šaljemo na treninge, da nauči da se trud i upornost isplate i da se upornim radom može pobijediti svaka ekipa i svaka predrasuda.“

A onda je kompletna ekipa Starsa spremna za zajedničku fotografiju, sa kojom će i na zvaničnoj stranici Bečke košarkaske lige najaviti jos jedan nastup u finalu: u kojem će takođe nastupiti kao favoriti.

dw.com

(Visited 85 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments