Mladi Banjalučanin uspio u Beču, sad širi poslovanje na BiH

3 dec

Tridesettrogodišnji Samir Heralić, rođeni Banjalučanin koji živi i radi u Beču, primjer je da se trud i rad uvijek isplate.

Sa samo pet godina usljed nemilih ratnih dešavanja napustio je rodni grad i sa majkom otišao put Beča, koji će postati grad u kojem će ostvariti poslovni uspjeh i doživjeti neke od najljepših životnih trenutaka. Svojom pameću, kreativnošću, snalažljivošću i upornošću prešao je put od predstavnika jedne austrijske firme koja proizvodi boje i lakove do direktora i vlasnika VivaColora, trenutno jedne od najvećih brzorastućih kompanija u oblasti prodaje boja i lakova u Austriji. Njegova kompanija može se pohvaliti i partnerstvom sa njemačkim gigantom Caparolom.

Heralić je nedavno boravio u BiH, a odmor je iskoristio i za uspostavljanje poslovnih kontakata u BiH, te sastanke sa potencijalnim partnerima.

” Dobar glas daleko se čuje. Zahvaljujući medijima koji su pisali o mojoj pozitivnoj priči u Beču i Austriji, imao sam veliki broj poziva za saradnju sa firmama u BiH. Zbog toga sam posebno sretan, jer mi je uvijek bila želja da na sve načine pomažem domovini. Otvaranje novih radnih mjesta je svakako nešto što nas posebno raduje. Imao sam veoma ugodne i konstruktivne sastanke sa predstavnicima firmi Nutal i Centrum Trade“, rekao je Heralić-

Firma Nutal se bavi proizvodnjom boja, lakova i sličnih proizvoda, grafičkih boja i kitova, a odličan domaćin bio je tehnolog Kenan Hajdarević. Dodaje da bi mu drago bilo da se boje proizvode i u BiH, a ovo je prvi korak ka tome.

Zbog toga je, ističe super da se pojavila kompanija Centrum Trade koja ima osam prodajnih mjesta u Banjoj Luci, Gradišci, Laktašima, Kozarskoj Dubici i Doboju, gdje je sa njihovim predstavnikom Milicom Šajinović razgovarano o mogućoj saradnji.

Kada je u pitanju tržište, VivaColor najviše posluje u Beču, gdje ima i veleprodaju. Firma ne proizvodi boje, već ima nekoliko proizvođača širom Austrije i Njemačke koji pod njenom markom VivaColor proizvode boje i lakove sa svim sertifikatima.

” Trenutno, osim Beča radimo i u Linzu, Grazu, a, naravno, cilj nam je širenje na cijelo područje Austrije. U Austriji moja firma djeluje i kao predstavnik njemačke firme 4CR, jednog od vodećih dobavljača u sektoru autoreparature. Ipak, moj životni put nije bio tako lagan kao što se čini. Imao sam težak početak u Austriji, gdje je svakome ko dođe iz naše zemlje teško, ukoliko nema pomoć i počinje od nule. Izuzetno je važna kvalifikacija za neki posao, da bi ga uopće mogao dobiti i nešto zaraditi i ostvariti. Svakako da je visokokvalificiranom kadru lakše opstati i ostati da živi kada jednom dođe u Beč, jer su im primanja veća”, zaključuje Heralić.

-/capital.ba/

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments