Mlada, lijepa, školovana, no zov prirode je jači od svega

1 aug

Ljubinka, Herkul, Sara…, neka su od imena ovčica koje su se “doselile” u Hrvatsku iz Velike Britanije. U toru u dvorištu OPG-a u Markušici ima ih stotinjak. Prije tri godine kupila ih je i u Hrvatsku dopremila Slavica Zorić (24), mlada poduzetnica iz Markušice, koja se odlučila baviti stočarstvom iako je diplomirala menadžment u sportu, zdravstvu i turizmu. Nakon studija u velikom gradu odlučila se vratiti u svoje selo i osnovati OPG.

– Rad na polju i sa stokom nije mi stran. Tata je imao veliku farmu krava, ali je nakon nekoliko godina propao jer mu država nije dala zemlju u otkup. Nakon fakulteta nisam željela nikamo ići i prije tri godine odlučila sam otvoriti OPG. Počela sam s 15 hektara zemlje i 18 krmača. Prodaja je išla teško, cijene su bile niske te se onda pojavila i bolest zbog koje su sve moje krmače morale u klaonicu. Tad se pojavio Program ruralnog razvoja i javila sam se na natječaj. Sebe sam našla u podmjeri 6.1, namijenjenoj upravo mladim poljoprivrednicima, i dobila sam 50.000 eura potpore – kaže Slavica, prenosi 24sata.hr

Danima je na internetu istraživala uzgoj ovaca i pronašla u Engleskoj pasminu koja u Hrvatskoj još nije zastupljena.

– Riječ je o British milk sheep, britanskoj mliječnoj ovci koja daje iznimno puno mlijeka. Jedna me stajala 570 eura s prijevozom i svim davanjima. Kupila sam ih 50-ak. Kad su stigle, oduševile su me. Iznimno su zahvalne za uzgoj, izdržljive, brižne su majke, imaju obično po tri, čak i četiri janjca. Daju puno mlijeka. Jako su i privržene pa mi neke trče ususret kao ljubimci, a vole se i maziti – govori Slavica.

abcportal..info

(Visited 264 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments