Mjesta u Veneciji koja ne smijete propustiti

31 jul

Već decenijama, Venecija osvaja srca turista iz čitavog sveta a tom trendu se ne nazire kraj. Ako ste nekada razgovarali sa nekim ko je bio tamo makar i na jedan dan, shvatili ste da se radi o jednom posebnom gradu – gradu romantike, kulturnog nasleđa, i nenadmašnog šarma.

I mada slobodno možemo reći da konačna lista najboljih atrakcija u Veneciji ne postoji, ipak se mogu izdvojiti neke koje zaslužuju mesto na listi onih koje se nikako ne smeju propustiti.

Trg Svetog Marka (Piazza San Marco)

Ovo je glavni trg u Veneciji i pored vožnje gondolom, jedno od njenih najvećih obeležja. Na njemu već vekovima ponosno stoji Bazilika Svetog Marka koja uspešno odoleva zubu vremena. Ne samo da ova crkva predstavlja najznačajniju religijsku građevinu u Severnoj Italiji nego je i jedno od najmonumentalnijih arhitektonskih dostignuća svog doba, još od vremena kada je sagrađena 1092.godine.

Vizantijski stil je prisutan u njenoj svakoj figurici, skulpturi, i ornamentu a unutrašnjost krase mnogobrojne freske i artefakti. Na trgu Svetog Marka nalazi se i još nekoliko veličanstvenih građevina koja ne smete propustit, uključujući Duždevu Palatu i Kulu sa satom (Torre dell’Orologio).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most Rialto (Ponte di Rialto)

Most Rialto je toliko veličanstven i neponovoljiv da seže sa jednog kraja Velikog Kanala do drugog. On povezuje dve venecijnaske četvrti – San Polo i San Marko, i zbog toga je vrlo značajna pešačka trasa. Iako je u početku bio napravljen od drveta, ta konstrukcija se urušila davne 1524.a nju je zamenio izdržljivi kameni most koji tu stoji i dan-danas. Most je savršeno simetričan i krase ga raznovsni ornmenti dok se na samom mostu nalaze tezge sa suvenirima i nakitom.

Lido Venecije (Lido de Venezia)

Iako je čitava Venecija kao stvorena za uživanje i relaksaciju, nijedan odmor nije potpun ukoliko se barem jednom ne opustite uz umirujuće zvuke talasa i miris mora. Srećom, Venecija briljira i na tom polju. Lido Venecije, inače poznat i samo kao Lido, predstavlja jedno od najvećih letovališta u ovom delu Italije a na ovom ostrvu se ujedno kriju i najlepše plaže Venecije.

Ostrvo se prostire dužinom od 12 kilometera i pruža sve ono što je potrebno za maksimalno uživanje – baršunast pesak, ležaljke, kafiće, restorane, igrališta, i još mnogo toga. Dok neki delovi ostrva pripadaju hotelima i letovalištima na kojima morate iznajmiti ležaljke da biste uživali, drugi delovi su potpuno besplatni te možete poneti sopstveni suncobran i peškir i ostati do mile volje. Na svakih 15 minuta iz grada dolaze i odlaze brodići koji vas mogu prevesti do ovog očaravajućeg ostrva.

Skuola Grande di San Roko (Scuola Grande di San Rocco)

Ako kažemo da je Sistinska Kapela ponos Rima, Skuola Grande di San Roko je definitivno njen venecijanski pandan. Ona predstavlja jedno od najznačajnijih zdanja u Veneciji jer se u njoj nalazi najveća kolekcija radova poznatog umetnika, Đakopa Tintoreta dok je njen najupečaljiviji deo upravo veličanstveni plafon, oslikan scenama iz Starog i Novog Zaveta – otud i poređenje sa Sistinskom Kapelom.

Ovo grandiozno mermerno zdanje svakako je nezaobilazan deo Venecije jer na jedinstven način predstavlja tragičan period u njenoj istoriji, praćen stradanjima tamošnjih stanovnika pred epidemojom kuge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Đorđo Mađore (San Giorgio Maggiore)

Na ovom ostrvcetu nedaleko od samog grada nalazi se i istoimena crkva do koje se dolazi čamcima ili vodenim taksijem. Njena istorija seže daleko u prošlost, neki tvrde čak i do 8.veka. Naravno, izgled koji danas ima uveliko se razlikuje od njenih početnih obrisa.

Tragovi klasicizma su uveliko prisutni na fasadi crkve koja izgleda naročito bajkovito kada je obasjana zalazećim suncem. Ono što dovodi Dan Đorđo Mađore na ovu listu je upravo njen zvonik na koji se možete popeti a sa njega se vidi cela Venecija. Pogotovo veličanstveno deluju Duždeva Palata i trg Svetog Marka.

Kastelo (Castello)

Ova venecijanska četvrt je kao stvorena za one koji žele da pobegnu od hordi turista koje se obično sreću u većini gorepomenutih mesta. Povrh toga, nalazi se na svega 15 minuta hoda od glavnog trga. U ovoj mirnoj i tihoj četvrti moći ćete da uživate u pravom duhu Venecije natenane a sjajni restorani, prodavnice, i kafići obično posećuju samo lokalni stanovnici.

Ovde se takođe nalaze i fantastične prilike za kupovinu po cenama neuporedivo nižim od onih koje ćete sresti u centru što ovu četvrt čini idealnom za sve one koji žele da pripaze na budžet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-turizamiputovanja.com

(Visited 64 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments