Medijske organizacije objavile deset pravila za upotrebu AI-ja u novinarstvu

15 nov

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) je s drugim medijskim organizacijama objavila upute o upotrebi umjetne inteligencije (AI) u novinarstvu

Dokument predstavljen u petak u Parizu navodi da je AI sposoban poštovati ljudska prava, mir i sigurnost u skladu sa zajedničkim nastojanjima i vrijednostima.

AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja te će značajno promijeniti novinarstvo, stoji u dokumentu.

AI sistemi imaju potencijal revolucionirati globalni informacijski krajolik, ovisno o njihovom dizajnu, kontroli i primjeni.

Zbog toga se u dokumentu navodi deset temeljnih pravila koje moraju postati obavezne za medijske organizacije i novinare.

Prvo pravilo je da novinarska etika mora usmjeravati kako mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati središnje pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama.

Dokument poziva da AI sistemi ranije prođu neovisnu evaluaciju i da medijske kuće uvijek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju.

Mediji moraju biti transparentni u vezi korištenja AI sistema te jamčiti autentičnost i istinitost objava.

U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generiranog sadržaja, da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja te da novinari i medijske kuće budu angažirane u općenitom nadzoru AI sistema.

 

– mreza-mira.net

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments