Majka Grete Tunberg: Aktivizam je mojoj ćerki pomogao da prevaziđe poremećaj koji je imala

19 mar

Švedska operska pevačica Malena Ernman, majka aktivistkinje za borbu protiv klimatskih promena Grete Tunberg, napisala je u knjizi “Naša kuća u plamenu: Scene porodice i planete u krizi” da je njenoj ćerki svojevremeno dijagnostifikovan autizam, kao i poremećaj u ishrani. Aktivizam je devojčici, rekla je Ernman, pomogao da prevaziđe poremećaj koji je imala.

Ernman je u knjizi, iza koje su stali i koju su pisali svi članovi porodice Tunberg, navela da su se ona i njen muž Svante Tunberg, glumac, borili da se izbore sa ćerkinom tišinom i odbijanjem da jede bilo šta osim male količine pirinča, avakoda i njoka.

“Nestajala je u nekakvoj tami. Prestala je da svira klavir. Prestala je da se smeje. Prestala je da priča. I prestala je da jede”, napisala je majka.

Greta je za dva meseca izgubila 10 kilograma, zbog čega je primljena u bolnicu. Kada se vratila u školu doživela je maltretiranje od strane vršnjaka, koji su mislili da je sama kriva za to što joj se dešava. Pošto se oporavila i delimično povratila težinu, psihijatri su devojčici dijagnostifikovali visoko-funkcionalni autizam, poznat i kao Aspergerov sindrom, kao i opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Majka kaže da je prekretnica u životu Grete Tunberg bio jedan školski čas kada su gledali film o zagađenju okeana i ostrvu od plastike koje se formiralo u Tihom okeanu. I dok je ona posle odgledanog filma bila ophrvana brigom, ostali učenici su bili zaokupljeni utiscima sa puta koje je prepričavala nastavnica.

“Greta nije mogla da se pomiri sa onim što je upravo videla. Kao da je mogla da vidi emisiju ugljen dioksida golim očima”, kazala je Erman.

Svoj prvi štrajk Greta je započela 2018. godine ispred kancelarije švedskog premijera. Odbila je molbu oca da prekine štrajk i vrati se kući, ali je prihvatila ponudu jednog aktiviste Grinpisa da proba veganske tajlandske nudle.

“Uzela je mali zalogaj. Pa još jedan. Niko nije reagovao na to što se dešava. Zašto bi? Greta je nastavila da jede. Ne samo nekoliko zalogaja, već je pojela celu porciju”, ispričala je majka mlade aktivistkinje.

 

/nspm.rs/

(Visited 270 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments