Luksemburg uvodi časove kodiranja od prvog razreda

13 okt

Svi učenici u toj zemlji tako će vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i časove o računarskom razmišljanju.
“Digitalne vještine ” su dvije noge na kojima će mladi morati naučiti hodati’ u eri modernih tehnologija”, kaže luksemburški ministarAl Jazeera/Ilustracija
Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih, ali najbogatijih država u Evropi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.

Claude Meisch, ministar obrazovanja Luksemburga, rekao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka sljedeće školske godine, prenijela je Anadolija.

Istakao je da će svi učenici u toj zemlji tako vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i časove o računarskom razmišljanju (RR).

Računarsko razmišljanje (RR) proces je koji generalizira rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi potiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promjenjivih, koje zahtijevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopćavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

U Finskoj kodiranje uvedeno 2016.
Meisch je također rekao da su digitalne vještine “dvije noge na kojima će mladi morati naučiti hodati” u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje jest i Finska, u kojoj je od jeseni 2016. kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost, počevši od prvog razreda.

-balkans/aljazeera.net

(Visited 33 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments