Luda vožnja na 2000 metara: Otvoreni voz iz kojeg možete “iskočiti” da biste istražili prirodu i staze Pireneja

8 nov

Train d'Artouste najviša je otvorena uskotračna željeznica u Evropi koja odvažno tutnji i vijuga strmim putovima i liticama na čak 2000 metara nadmorske visine u francuskim Pirenejima.

Vožnja simpatičnim francuskim vozom u crvenim i žutim bojama bez zidova i krova prava je avantura. Oštri i nepredvidljivi zavoji, kao i pogled koji nije ugodan onima koji se boje visine, adrenalinski su doživljaj. No Train d'Artouste ne juri, maksimalna mu je brzina tek 18 kilometara na sat.

Izlet počinje u Lac de Fabrègesu, otprilike 7 kilometara od španjolske granice, gdje se putnici ukrcavaju na gondolu kojoj treba oko deset minuta da se popne na 1900 metara, gdje se nalazi željeznička stanica. Voz koji izgleda poput velike igračke ukrcava putnike koji kreću na planinsku vožnju koja traje 55 minuta u jednom smjeru. Putnici zatim silaze kako bi posjetili Lac d'Artouste i okolne planine, a ozbiljni planinari tu stanicu koriste kao polazište za planinarske izlete.

Voz koji je danas atrakcija Pireneja izvorno je osmišljen za prijevoz radnika i njihove opreme, a ne za turiste. Krajem 19. stoljeća, svećenik i naučnik koji je proučavao ledenjake otkrio je Artouste, ledenjačko jezero skriveno u planinama. Ubrzo nakon toga rodila se ambiciozna ideja da se izgradi brana i jezero iskoristi za hidroelektranu. Kako bi se do njega došlo, trebalo je izgraditi željeznicu koja bi mogla prevoziti i ljude i materijal do gradilišta.

1921. godine oko 2000 muškaraca, uglavnom španjolskih radnika, počelo je graditi tunel, a posljednji dio pruge postavljen je tri godine kasnije. Radnici su radili cijele godine u teškim uvjetima. Nakon što su poslovi završili, skinute su i šine – samo da bi se ponovno postavile jer su vlasti uvidjele turistički potencijal, a bile su potrebne i za održavanje brane. Planinska vožnja sporim vozom putnicima nudi jednostavan pristup divljini Pireneja, ali i olakšava pješačenje po regiji. Najpopularnija karta za voz je discovery, koja uključuje oko sat i po slobodnog vremena između vožnji do Lac d'Artoustea i od njega.

n1info.ba

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa