Loše navike koje smanjuju vašu produktivnost

15 avg

Svima se desi onaj jedan dan kad se i pored najbolje volje ne možemo motivisati za rad. Nedostatak fokusiranosti problem je s kojim se susrećemo kroz radnu sedmicu, a ona je najčešće uzrokovana našim lošim navikama i radnjama za koje nismo ni znali da mogu imati takav efekt na našu uspješnost obavljanja pojedinih zadataka, piše Bonjour.ba Kako bi vaša sedmica bila što uspješnija i produktivnija, riješite se ovih navika.

Ne dirajte telefon svakih pet minuta

Znamo, on je sad sastavni dio života pa gotovo svih nas. Međutim, to ne znači da trebate koristiti i dok radite (naravno da ima izuzetaka, ponekad vam jednostavno treba i za posao). Ipak, svaki zvuk nove obavijesti će vas odvući od trenutnog zadatka kojeg obavljate, i vaša koncentracija će sve više i više padati. Kako da to riješite? Ne možete isključiti mobilni, znamo to, ali možete ugasiti tonove, obavijesti svih društvenih mreža i okrenuti ekran telefona prema stolu. Koristite ga kad budete na pauzi i kad završite s poslom.

Naučite reći ne, nemojte preuzimati tuđe obaveze

Sasvim je uredu to što ste optimistični, marljivi i volite svoj posao, ali zapamtite da ne smijete uzimati i tuđe obaveze jer će to sve skupa biti previše za vas. Naučite reći ne, i uvijek razmislite kad pristajete na novi zadatak i obavezu da li vi to možete uraditi i obaviti onako kako je očekivano.

Rad u neurednom prostoru

Niko od vas ne očekuje da vaš radni prostor bude kao “pod konac”, ali ipak treba biti čist i uredan. Najbolji trik koji vam možemo preporučiti jeste da na kraju svakog radnog dana ostavite pet minuta za pospremanje nereda.

Neorganizovanost

Najbolje što možete uraditi jeste svako jutro napraviti To-do listu svih obaveza za taj radni dan. Ako ne znate šta sve trebate uraditi, može se dogoditi da na kraju dana ništa konkretno i ne završite.

Vi niste vaš kolega

Uvijek trebate znati da ste vaše kolege i vi različite osobe. Niste na radno mjesto došli u isto vrijeme i pod istim okolnostima. U vama se ne smiju buditi negativne emocije ako je neko bolji od vas, neka vas ta osoba inspiriše.

-tuzlanski.ba 

(Visited 67 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments