Leonardo DiCaprio podržao borbu za spas rijeka u BiH

24 sep

Actor Leonardo DiCaprio arrives at the British Academy of Film and Arts (BAFTA) awards ceremony at the Royal Opera House in London in this February 16, 2014 file photo. DiCaprio is the latest high-profile name to partner with Netflix Inc, as he and his production company Appian Way will produce a documentary and a series that will premiere exclusively on the digital streaming service, the company said on March 4, 2015. REUTERS/Suzanne Plunkett/Files (BRITAIN – Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT MEDIA)

 

Slavni glumac Leonardo DiCaprio i Fondacija Robert Redford, inače poznati po svojim zalaganjima za očuvanje naše planete, podržali su Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH u borbi za zabranu gradnje malih hidroelektrana i nelegitimnog iskorištavanja rijeka i resursa u našoj zemlji.

Kako je ranije najavljeno, Koalicija za zaštitu rijeka u BiH danas je započela globalnu kampanju za spas rijeka u BiH, a koja već prikuplja podršku boraca za zaštitu okoliša iz cijelog svijeta, uključujući i podršku Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

 

Tako su DiCaprio i Redford iskoristili svoje društvene mreže da upozore na problem u BiH i upoznaju svoje pratitelje o kampanji koju je pokrenula ova koalicija.

“Pustite rijeke u BiH da slobodno teku. Više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji je izgrađeno, gradi se ili planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najnetaknutijih i najraznolikijih evropskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda. Braneći ove rijeke i okolne šume, lokalne zajednice brane svoje porodice i domove. Ukoliko vlada ne usvoji nedavnu rezoluciju o zabrani malih hidroenergetskih projekata na rijekama u BiH, hiljade divljih rijeka, divljih životinja koje o njima ovise, ali i ljudi će biti izloženi riziku”, navodi se u globalnoj kampanji Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

Aktivisti za zaštitu prirode iz cijelog svijeta podržavaju borbu aktivista iz BiH da trajno zabrane razarajuće izgradnje malih hidroelektrana te da država umjesto toga ulaže u ekoturizam te solarne i vjetroelektrane.

Podsjetimo, Koalicija za zaštitu rijeka u BiH zahtijeva od Vlade FBiH da spriječi daljnje nekontrolisane gradnje malih hidroelektrana na području FBiH, ali i apeluje na odgovorne u RS-u da postupe na isti način.

 

/catbih.ba/

(Visited 106 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments