Lejla Čekić: “Business Analyst kombinuje ljubav prema brojevima i ljudima”

21 jan

Ljubav prema brojevima Lejla je razvila još u školskim klupama, a svoju strast je pretočila u profesiju. Lejla je data analitičarka koja radi u firmi HulkApps. Ipak, ova profesija joj nije oduvijek bila interesantna. 

“Prije pet godina sam se vidjela kao certificirani računovođa, pa bih se zatim edukovala za revizora i tu sam vidjela svoj cilj. Moje prvo radno iskustvo bilo je volonterskog karaktera. Radila sam u jednoj računovodstvenoj agenciji odmah po završetku fakulteta, potom sam prešla u finansijski menadžment. Upisala sam doktorski studij te sam dobila priliku da radim sa profesorima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji su osnovali kompaniju pri kojoj su se posvetili analizama tržišta. Ovo je bilo moje prvo iskustvo koje mi je konkretno dalo uvid u analitiku, a tokom doktorskog studija imala sam priliku raditi na istraživanju hipoteza u raznim programima. Posljednje radno iskustvo prije dolaska u HulkApps ostvarila sam u Agenciji za osiguranje BiH. Upravo u šaroliko iskustvu i odlukama koje su me dovele do pozicije data analitičarke vidjela sam koliko su ciljevi podložni promjenama kako vrijeme prolazi.” 

Da je posao business analitičara izuzetno kompleksan, obrazlaže nam Lejla dok nam objašnjava koje programe koristi na dnevnoj osnovi te šta to jedna osoba mora znati prije pristupanja ovoj profesiji. 

“Moja glavna dužnost je analiziranje velikih skupova podataka kako bih izvukla informacije koje mogu pomoći u donošenju odluka u kompaniji. Moj posao zahtjeva osnovno znanje o programiranju a koristim različite alate, kao što su Excel i SQL, da bih obradila i interpretirala podatke. Također radim s različitim timovima u kompaniji, kao što su marketing i podrška klijentima, kako bih im pomogla u razvoju strategija i unapređenju poslovanja. Najteži dio posla je napraviti priču od svih tih podataka. Brojevi su konkretni ali ih nekada teško pretočiti u predikcije.”

Ulazak u IT sektor za Lejlu nije bio jednostavan. Strahova i nesigurnosti je bilo mnogo, jer je, kako kaže, perfekcionista. 

“Prvi sastanak sa direktorom kompanije HulkApps, Alenom, prošao je odlično ali mi je donio i dozu straha i pitanja. Naša firma se sastoji od dva dijela: agencijskog i programerskog. Oba sa sobom nose veliku količinu podataka, mogućnosti predviđanja i analiza. Pitala sam se hoću li ja to moći. Danas, nakon više od godinu dana, znam svaku našu aplikaciju, pozadinu iste, klijente i podatke odjela kompanije.”

Koliko je važno voljeti brojeve, toliko je važno voljeti i ljude. Lejlin posao je usko vezan sa mnogim odjeljenjima u firmi te svakodnevno komunicira sa svojim kolegama.

“Mislim da su sposobnost analitičkog razmišljanja, logičko promišljanje i dobro poznavanja alata za obradu podataka ključne za uspjeh u ovom poslu. Također je važno biti sposoban raditi u timu i sarađivati ​​s drugim ljudima u organizaciji. Dobra komunikacijska sposobnost također je važna, jer moram biti u stanju da prenesem svoje zaključke i preporuke na jasan i razumljiv način. Ovo je moje prvo iskustvo u IT sektoru. Zaista mi je veliko zadovoljstvo što mogu reći da ovaj sektor pruža prilike i za karijerno ali i za lično ostvarivanje i rast. Najviše me raduje kada mogu koristiti svoje analitičke sposobnosti da pomognem u donošenju odluka koje imaju pozitivan utjecaj na poslovanje kompanije. Raduje me da mogu sarađivati ​​s drugim ljudima i da svaki dan učim nešto novo. Volim izazove koje mi donosi ovaj posao i raduje me kada mogu pronaći nove načine da riješim probleme i pomognem kompaniji da napreduje.”

Lejlin savjet:

“Ja sam bila nesigurna u sebe, puna strahova od neuspjeha, odbijenica i negativnih kritika. U jednom trenutku sam shvatila da sputavanjem sebe gubim vrijeme i da ne možemo utjecati na ljude oko sebe i njihova mišljenja. Neuspjeh je samo lekcija na kojoj gradimo svoju ličnost. Uspjeh nije zagarantovan nikome na samom startu, do uspjeha se dolazi vremenom.” 

-itkarijera.ba

(Visited 31 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments