Kroz pripravništvo stekli važna znanja i dobili posao u najvećoj hrvatskoj tvrtki

8 okt

Novih 24 pripravnika godinu dana uz vodstvo mentora educirat će se u Ini.
Početkom mjeseca desetoj generaciji Growww programa započeo je jednogodišnji pripravnički staž. Riječ je o Ininom pripravničkom programu putem kojeg je u deset godina zaposlila gotovo 700 diplomanata. Ove godine 24 pripravnika proći će detaljnu poslovnu edukaciju te upoznati Inina postrojenja, a njihov rad i učinkovitost kontinuirano će nadgledati i ocjenjivati vodstvo mentora. Među novim pripravnicima je i Matija Kolarec koji je istaknuo da je jako zahvalan Ini na pruženoj prilici te da vjeruje da će svi pripravnici uspješno riješiti izazovne poslovne zadatke koje će dobiti.

“Siguran sam da će nam uvelike pomoći što ćemo biti pod vodstvom iskusnih stručnjaka, naših mentora. Najviše me veseli stjecanje novih znanja i vještina te pružena prilika da upoznam sve djelatnosti kompanije koja je jedna od top 5 Poslodavaca Partnera u Hrvatskoj”, kazao je Kolarec.

Nova u programu je i Anja Klarić koja priznaje da nije očekivala da će proći selekcijski postupak pa joj je izuzetno drago što je dobila priliku. “Veselim se svemu što me čeka, od upoznavanja kompanije i posjeta postrojenjima, pa sve do prvih radnih zadataka.Vjerujem da će me kolege podržati u tome”, kazala je Anja Klarić.

Brzo napredovanje

Kako to djeluje u praksu upitali smo Ivu Ćuk, prošlogodišnju pripravnicu koja se na program prijavila jer je magistrirala geofiziku pa joj je zaposlenje u Ininom sektoru istraživanja bio sljedeći logičan cilj. “Za sada mogu reći da sam poprilično zadovoljna. Naučila sam puno i svakog dana učim nešto novo, kako u struci tako i o ljudima i poslovanju velike kompanije. Sam po sebi proces prijave nije bio pretjerano težak, no treba biti pažljiv. Pripravnička godina bez pomoći mentora i buddyja bi bila puno teža. Buddy mi je pomogao u socijalnoj adaptaciji dok mentorica nesebično dijeli svoje znanje te pruža stručnu i profesionalnu pomoć”, istaknula je Iva Ćuk koja trenutno radi u Sektoru istraživanja i proizvodnje, u odjelu Geologije i geofizike kao seizmički interpretator. Želi naučiti sve o svom poslu i jednog dana postati stručnjak koji će ga najbolje obavljati.

Među 700 pripravnika koji su ostali raditi u Ini je i Zlatko Galešić koji je danas direktor Poslovanja UNP-a, Rafinerije i marketinga. Kaže kako su nakon prve pripravničke godine zadaci i odgovornosti koje je dobio postali zahtjevniji i složeniji te je tako i brzo napredovao. Nakon kratkog vremena dobio je priliku i povjerenje voditi poslovnu jedinicu za distribuciju naftnih derivata, koju su u konačnici razvili do razine logističkog operativnog centra.

“Uz rad, završio sam MBA na Cotrugli Business School što mi je otvorilo vrata da mogu biti konkurentniji u drugim segmentima te sam dobio priliku voditi Poslovanje UNP-a s odgovornošću za prodaju i poslovni razvoj UNP segmenta Ine. Poručio bih svima koji se žele prijaviti da vjeruju u sebe i znanje koje imaju te da budu hrabri i ustrajni u svom radu. Kroz selekcijski proces neka budu autentični i pozitivni te otvorene za prilike koje im se nude”, kazao je Galešić.

Ispunio sva očekivanja

Growww pripravnički program prošao je i Dino Lučan, direktor sektora ljudskih resursa i poslovnih poslova u STSI.

“Svoj cijeli radni vijek u Ina grupi sam proveo u području ljudskih resursa. Prvo sam bio HR Partner za područje istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a naknadno sam istu funkciju obavljao i za područje financija te Plavi Tim. Prije godinu dana sam promoviran na mjesto Direktora Sektora ljudskih resursa i pravnih polova u tvrtki kćer STSI. Program Growww je ispunio sva moja profesionalna očekivanja jer se konstantno profesionalno razvijam i stječem nova znanja zbog kojih sam jako konkurentan na tržištu rada”, kazao je Lučan te svim potencijalnim Growww kolegama poručio da je za rad u velikoj organizaciji jedna od najbitnijih karakteristika strpljenje. “Ne postaje se direktor preko noći, ali kroz naporan rad i učenje se stječu kompetencije da se sve pružene prilike iskoriste”, smatra Lučan.

Bivša Growwwica Vanda Mamić nakon završenog postupka selekcije, zbog velikog broja prijavljenih kandidata nije imala velika očekivanja, ali je dobila ponudu za posao u rafineriji nafte Rijeke. Kroz pripravnički program dobila je sliku poslovanja, upoznala se s procesima unutar rafinerije te upoznala jako puno kolega s kojima i dan danas blisko surađuje.

“Nakon pripravničkog staža radila sam na poziciji procesnog inženjera u procesnoj tehnologiji i poziciji inženjera u Proizvodnji na Hidrokreking kompleksu gdje sam bila odgovorna za praćenje rada postrojenja, analizu i predlaganje mjera za poboljšanje te sudjelovanje u pripremi postrojenja za planirane obustave. Od 2015. godine radim na rukovodećim pozicijama, prvo kao rukovoditeljica Procesne tehnologije i razvoja, a od 2017. na poziciji rukovoditeljice Tehnologije i razvoja”, rekla je Vanda Mamić.

poslovni.hr

(Visited 88 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments