Kome pripadaju vaša najproduktivnija dva sata?

19 jan

keep going – motivation or determination concept – handwriting on colorful sticky notes

Pisala sam o tome kako sam pronašla motivaciju za hodanje u slušanju podcasta. Do sad sam poslušala puno toga zanimljivog, ali jedna stvar mi se toliko vrti po glavi da mi se čini kako je vrijedi zapisati i ovdje, jer možda još nekome bude inspirativna.

Uglavnom, Elizabeth je spisateljica, autorica poznate knjige “Jedi, moli, voli” i mnogih drugih (moj lični favorit je “Big magic”). Volim posuditi neke njene mudrosti i već sam je spominjala na blogu u tekstu o razlici između hobija, karijere, posla i poziva.

U ovom podcastu je pričala o pisanju i o tome kako svako od nas treba znati i vjerovatno već zna koje je njegovo najbolje vrijeme – za rad. Navela je svoj primjer rekavši kako zna da ima dva sata u toku dana kad je najkreativnija i najbolja za pisanje. I ta dva sata su ono što se trudi ispoštovati za sebe i posvetiti ih baš pisanju.

Takođe, i to je spomenula – nema svako dva sata u danu. Neko ima dva dana u mjesecu, poput njene prijateljice koja se bori s maničnom depresijom i u mjesecu uspije imati samo dva kvalitetna dana za sebe. Ali se ona trudi i toga je svjesna, pa onda baš ta dva dana maksimalno radi i uspjela je napisati čak i knjige.

Od kako sam ovo poslušala razmišljam o tome. Recimo, znam da sam ja najbolja za kreativni rad ujutro čim se probudim. I vrlo često upravo to vrijeme potrošim na gluposti. Ili upalim računar pa odvrtim društvene mreže i pogledam sve šta se gdje dešavalo. Ili prosto krenem raditi nešto što je lagano i za šta mi ne treba prevelika koncentracija ili kreativnost – neki rutinski posao koji bih mogla uraditi i umornijeg mozga.

Nije lako, uopšte. Danima se trudim i ne uspijem uvijek. Prosto su neki dani teži i krenu svojim tokom čak i kad ih pokušavaš usmjeriti onako kako bi ti voljela. Ali je vrijedno truda i pažnje.

/cyberbosanka.me/

(Visited 123 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments