Koliko kalorija potrošite dok šopingujete?

9 maj

Kilometri koje pređete tokom svojih “modnih izleta” nisu zanemarivi. Od sada pa nadalje možete se hvaliti kako ste pretrčali maraton. Ili više njih.
Naime, mogli biste se šokirati ako zbrojite sve kilometre koje ste tokom života prešli pregledavajući ponudu modnih krpica u obližnjem šoping centru. Pa, da se vi ne morate zamarati računanjem, umjesto vas to su napravili naučnici.

Prema rezultatima jednog britanskog istraživanja, dokazano je da žene tokom samo jedne godine kupovine naprave čak 330 kilometara. Naučnici su potvrdili kako su čak i žene koje su najveće protivnice teretana i vježbanja prosječno prehodale osam kilometara, dva puta sedmično, za vrijeme uobičajenog šoping izleta, a računa se i svakodnevni odlazak u trgovinu po namirnice.

Drugim riječima, šoping izletima godišnje potrošite nevjerovatnih 14.884 kalorija.

Odnosno, bez odlaska u teretanu, potrošite čak 67 čokoladica, a upravo je hodanje odlična tjelovježba jer održava rad srca na jednakom nivou i pospješuje sagorijevanje masti i trošenje kalorija.

No, kako su istraživači došli do tih brojki? Žene koje su učestvovale u ovom istraživanju nosile su brojače koraka za vrijeme svog rutinskog šopinga, a rezultati su šokirali i njih.

“Nikada mi nije palo napamet da za vrijeme šopinga vježbam! Iako, sada vidim da ima istine u tome. Hodanje od trgovine do trgovine, istezanje kada želim dohvatiti nešto s visokih polica i na kraju jačanje mišića kada sve kese nosim kući.”- izjavila je jedna učesnica istraživanja te dodala kako je ovo puno zabavniji način gubljenja kilograma od odlaska u teretanu, prenosi Cosmopolitan.

Ipak, ako pretjerate, mogao bi biti i puno skuplji.

radiokameleon.ba

(Visited 79 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments